Just nu

Umeå

Bankkortens användarvillkor går emot Ultras tips om utlåning

1:50 min

När sms-biljetterna försvinner på Umeås lokalbussar tipsar Ultra om att målsman kan låta barnen använda den vuxnes kort och säkerhetskod. Men användningen går på tvärs med bankkortens användarvillkor.

– På samma sätt som jag lämnar mitt betalkort till min dotter när hon ska handla på affären, det är en risk som jag tar som förälder i det skedet, säger Fredrik Forsell, kollektivtrafikchef i Umeå kommun.

Utöver andra betalningsmedel
Det är på länstrafikens sajt tabussen.nu som bussbolaget berättar hur man gör för att registrera målsmans kontokort och låta den unge signera köpen med säkerhetskoden, CVC-koden som står på baksidan av kortet. Det beskrivs också hur man gör för att barnet ska kunna använda en vuxens fakturakonto.

– Det är utöver alla andra sätt som man har möjlighet att betala i fordonet, säger Fredrik Forsell.

Samhällets syn är ju att unga upp till 18 inte är mogna att hantera pengar på det här sättet, det är ju bland annat därför de inte får sådana betal- och kreditkort från banken?

-- Nej men det är ett beslut och en risk jag tar som förälder, säger Fredrik Forsell.

Strider mot villkoren
Att låta någon annan använda sitt kontokort strider mot bankernas användarvillkor. Där står till exempel hur försiktigt man ska vara med kort och koder, att kortet är personligt, och vilket betalningsansvar man har för köp.

– Man måste säga så att vi ska göra rätt i alla delar och visar det sig att vad vi än gör för något inom vår verksamhet att vi gör fel någonstans så ska vi se till att vi gör rätt också, oavsett om det handlar om betallösningar eller om vi har dålig planering av busstrafiken rent generellt.

"Känns inte bra"
Lars Rutberg, bankjurist på branschorganisationen Svenska Bankföreningen, avråder:

– Det känns inte bra att man skulle ge kort och kod till en underårig.

Utan att ha hunnit granska saken närmare säger han att det låter som att det är klart i strid med villkoren.