jönköping

Förening ger inte upp om Kulturhuset

4:40 min

Framtiden för Kulturhuset i Jönköping är oviss. I dag lämnade Kulturhusföreningen in en egen utredning om husets framtid till den borgerliga kommunledningen.

Jönköpings kommun vill ta över Kulturhuset från Kulturhusföreningen, som drivit huset sedan 1982. I dag lämnade föreningen in sin egna utredning till kommunledningen.

– Nu känner vi att vi har gjort den första delen i vårat försök att se till att Kulturhuset fortsätter vara en fri ideell förening, säger Jon Heinpalu.

Under en längre tid har kommunledningen, med moderata kommunalrådet Mats Green i spetsen, varit starkt kritiska till hur Kulturhuset sköts. Jönköpings kommun är på väg att ta över skötseln av föreningen, men motståndet från Kulturhusföreningen har varit starkt.

– Föreningen har tittat på sig själva, så det är kanske inte helt förvånande vilken slutsats de kommer fram till. Nu får den här vara med i den beredning som påbörjas, säger kommunalråd Mats Green.

Kommunen kom i höstas med en egen utredning om Kulturhuset. En utredning som, enligt Kulturhusföreningen, var bristfällig.

Reporter: Maria Franzén