Spel blir konst på Tekniska

På fredag startar en utställningen ”Hjärta Spel” med TV-spelskonst på Tekniska Museet i Stockholm.

- Den största diskussionen handlade faktiskt om Marios mustasch. Exakt hur stor skulle den vara? Skulle den gå utanför kinderna eller hålla sig innanför? Och hur buskig skulle den vara?

Saga-Mariah Sandbergs akvarellmålningar av kända tv-spelskaraktärer som till exempel Super Mario har blivit affischbilderna till utställningen Hjärta TV-spel.

Här samsas broderier från Nintendospelet Zelda, med TV-spelskonsoler byggda som bordsmöbler i ek och framförallt mängder av pixlar i olika utformningar. Och det är något Max Olofsson tagit fasta på. Han har tagit en enda pixel i Marios byxknapp och blåst upp den till en dryg kvadratmeter.

- Pixeln är kulturell jämställare på internet. Den genomsyrar alla bilder och bygger upp allting, men förhåller sig inte till vad som är fin eller fulkultur. Den är demokratisk i det avseendet, säger Max Olofsson.

Men det visas också exempel på spelbara spel eller så kallade indiespel. Spel som ofta är enklare, friare i tanken och mindre kommersiella. Elin Kusmin som är pedagogiskt ansvarig, berättar om spelet Graveyard gjord av Tale of Tales:

-Man befinner sig på en kyrkogård. Det är svartvitt, det flyger omkring fåglar. Och man spelar en gammal dam som haltar fram på en kyrkogård. Det här är motsatsen till de här snabba, actionfyllda spelen som man kanske tänker på när man tänker på TV-spel. Längst fram här så finns det en bänk. Och får man henne att sätta sig så får man höra en sång om hennes liv, ett väldigt sorgligt liv, och den sjungs på jiddisch.

Är det viktigt att kalla TV-spel för konst?

- Spelen och konsten går ju in i varandra nu. Vi har exempel på spel som är rena konstspel, och sen har konst som är inspirerade av rena spel som man absolut inte skulle kalla konst i sitt original, säger Elin Kusmin.