Munir Awad får 12 års fängelse

Munir Awad har planerat att fånga och döda journalister på tidningen Jyllandsposten i vårt grannland Danmark. Två danska domstolar har redan kommit fram till att han är skyldig. Men först nu bestämde de vilket straff han skulle få.

Det var i december 2010 som Munir Awad och några andra män åkte bil från Stockholm till Danmarks huvudstad Köpenhamn. Med sig i bilen hade de bland annat vapen.

Polisen visste att de planerade att attackera tidningen Jyllandsposten. För polisen hade i hemlighet lyssnat och spelat in männens telefonsamtal. Därför kunde polisen ta fast Munir Awad och 3 andra misstänkta.

Anledningen till att männen hatade just Jyllandsposten är att den tidningen har visat bilder på islams heliga profet Muhammed. De bilderna visade Muhammed som en ond eller löjlig person. Därför tycker vissa muslimer att deras religion har blivit förolämpad.

Munir Awad och hans kamrater dömdes till 12 års fängelse av den danska domstolen tingsrätten. Men Munir Awad krävde att få en ny rättegång i domstolen hovrätten. Hans kamrater däremot gick med på att ta sina straff.

Förra veckan kom även hovrätten fram till att Munir Awad är skyldig. Idag sa hovrätten att straffet ska bli samma som förut, alltså 12 års fängelse.