Arbetslösa får lägsta ersättningen på över tio år

2:28 min

Den genomsnittliga ersättningen till den växande gruppen arbetslösa i åtgärder är lägre än på över tio år. Det visar nya siffror som Försäkringskassan tagit fram för Ekots räkning.
Snittet för vad arbetslösa i åtgärder, som Fas 3 och jobbgarantierna, får i ersättning har sjunkit med över 2 000 kronor sedan toppåret 2005.

Det är framför allt de unga som drar ner snittet. En av dem är 22-åriga Emma.

– Det är tråkigt. Jag tjänade ju jättebra i mitt egna företag innan jag var med om de här olyckorna, säger hon.

Det handlar om en stor grupp arbetslösa som nu är i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, som praktik, jobbgarantin och Fas 3. 190 000 personer, enligt Arbetsförmedlingens decembersiffror.

Emma, som egentligen heter något annat, är alltså en av dem. Hon skadade nacken allvarligt efter en trafikolycka för snart fyra år sen. Innan olyckan kunde hon ta ut en lön på 25 000 kronor i månaden i det egna bolaget, men var inte med i någon a-kassa.

– Jag faller lite mellan stolarna eftersom jag är egenföretagare och under 25 år. Jag får den lägsta ersättningen man kan få, har jag förstått.

I dag får Emma 3 000 kronor i månaden i aktivitetsstöd. Hon har en praktikplats via Arbetsförmedlingen.

I snitt får en arbetslös som deltar i Arbetsförmedlingens olika åtgärder 8 400 kronor i månaden.

Det är drygt 2 000 kronor mindre än arbetslösa fick 2005, när ersättningen låg som högst. Snittet har alltså sjunkit sju år i rad. Man får gå tillbaka ända till år 2000 för att komma ner i dagens genomsnittliga ersättningsnivå.

Det visar nya siffror från Försäkringskassan, som är ansvarig för statistiken.

Snittet sjunker som en konsekvens av de många regeländringarna i systemet. Fler kommer in med lägre ersättning och antalet ökar i stället för att minska.

Fredrik Jansson Dahlén, forskningsstrateg på Arbetsförmedlingen, pekar på studerandevillkoret som exempel. Förut fanns möjlighet att kvalificera till a-kassa via studier. Det finns inte längre.

– Ersättningen som man fick genom att uppfylla ett arbetsvillkor genom studerandevillkoret var högre än vad det är i dag. Det skulle jag vilja säga som den huvudsakliga orsaken till att de genomsnittliga ersättningarna sjunker, säger Fredrik Jansson Dahlén.

Men det är inte bara unga som drar ner snittet. Allt fler arbetslösa i åtgärder får bara grundbeloppet. Många av dem är tidigare sjukskrivna eller personer med utländsk bakgrund.

Grundbeloppet har legat på 223 kronor om dagen de senaste tio åren.

– I den mån vi har en inströmning av svårare grupper och i den mån vi har en inströmning av personer som inte har kvalificerat sig till ersättning tidigare, då kommer man att få den effekten att genomsnittsersättningarna sjunker, säger Fredrik Jansson Dahlén igen.