Regeringen ändrar sig vill totalförbjuda bisfenol A

1:24 min

Sverige bör gå före EU och totalt fasa ut det hormonstörande ämnet bisfenol A, som redan i dag är förbjudet i  nappflaskor och livsmedelsförpackningar till små barn.

Det skriver miljöminister Lena Ek på Svenska Dagbladets debattsida.

Tidigare har miljöminister Lena Ek varit tveksam, men nya undersökningar har fått henne att ändra sig.

- Vi får ett ökande antal larmrapporter från hela världen om hormonstörande kemikalier och bisfenol A är ett väldigt tydligt exempel, säger Lena Ek.

Sverige har redan i dag gått längre än EU i regelverket mot bisfenol A. Men nu säger miljöminister Lena Ek att hon är beredd att utöka det förbud som Sverige har i dag gällande till exempel nappflaskor och livsmedelsförpackningar för barn under tre år.

Bisfenol A är en mycket vanlig kemikalie. Den används i matförpackningar, nappflaskor, konserv- och platsburkar och plastmuggar och kan ge hormonstörningar och cancer.

- Det här är en typisk kemikalie som jag tycker ska användas bara under mycket strikt kontroll och helst inte alls. Framför allt ska den inte vara en del av produkter i vår vardag som finns nära barn och nära unga människor som vill ha barn

Tidigare har bland annat Naturskyddsföreningen och oppositionen tagit ställning för ett mer omfattande förbud, till exempel att stoppa bisfenol A i alla matförpackningar.

Nu finns enligt Lena Ek också en majoritet inom alliansen för att ta fram ett förslag om en total utfasning av bisfenol A - och nu ska det gå fort.

- Vi börjar nu och tar den här diskussionen så fort som vi kan och så ska vi försöka samla en majoritet för den här frågan. Det innebär också att vi kommer att få ta strid mot EU-kommissionen och det är jag beredd att göra.