Annie Lööf: Våga inte kalla mig nyliberal

1:23 min

Annie Lööf höll i dag sitt första stora tal efter att partiets kritiserade idéprogram lades fram när Centerpartiets kommundagar startade i Örebro.

Omkring 600 centerpartister från hela landet har samlats för att planera hur de ska vinna valet 2014.

Lööf började med att återigen ta avstånd från delar av det kontroversiella idéprogrammet.

– Jag är inte för månggifte, jag vill inte slopa arvsrätten, jag vill inte slopa skolplikten, jag är inte nyliberal, inledde Lööf sitt tal. 

Lööf fortsatte med att säga att hon nu är innerligt trött på att berätta vad hon inte vill.

– Detta är en hälsning till den samlade vänstern. Våga inte kalla mig hård, kall och nyliberal. Lägg inte åsikter i min mun, sade Centerledaren.

Trots den senaste tidens hårda interna kritik mot partiets idéprogram tror Annie Lööf att diskussionen på sikt kommer att vara konstruktiv och uppbyggande för partiet.

– Centerpartiet är för mig uppkavlade ärmar, vill du ha något gjort så fråga en centerpartist, fortsatte Lööf.

Lööf återknöt under talet till Centerns traditionella syn på frihet och visade att hon inte är beredd att backa helt och hållet från idéprogrammets kritiserade privata frihetsvurm som många inom partiet anser har gått för långt.

– För mig är Centerpartiet frihet, sa hon och refererade till 60-talets partiprogram där balansen mellan frihet och trygghet poängterades.

Mot slutet av talet kom Lööf in på hållbarhet som en viktig del av partiets framtida linje.

Även landsbygden lyftes fram och Lööf betonade med emfas att Centerpartiet inte glömt sina traditionella kärnväljare. 

– Vi är landsbygdens röst, vem skulle annars vara det. Landsbygden är grunden för ett hållbart samhälle, sade partiledaren.

Kommundagarna inleddes i dag under en period av internt bråk och ovanligt dåliga opinionssiffror. 

I december i fjol presenterade partiet ett förslag till ett nytt idéprogram vilket ledde till en så upprörd debatt att partiledaren Annie Lööf tvingades avbryta sin Thailandssemester.

Flera framträdande centerpartister rasade mot förslagen om fri invandring, månggifte, slopad arvsrätt och plattare skatt. Lööf avbröt semestern och tog snabbt avstånd från det mesta.

Samtidigt fick C 3,2 procent i Sifos januarimätning, partiets lägsta resultat sedan 1967.

Idéprogrammet har ingen egen punkt på dagordningen under kommundagarna, men kommer antagligen att bli det dominerande samtalsämnet i korridorerna.

Annie Lööf presenterade även partiets nya jobbpaket i dag med det främsta syftet att underlätta för småföretagare att anställa.

Små och medelstora företag föreslås slippa ta ansvar för den andra sjuklöneveckan och arbetsgivaravgiften bör tillfälligt sänkas.

Partiet vill också införa en jobbpeng för arbetssökande efter samma system som dagens skolpeng och vårdpeng. Ytterligare ett förslag är att skapa fler lärlingsplatser med introduktionslöner och statliga subventioner.