Anhöriga tar smällen när hemtjänsten drar ner

1:30 min

Anhöriga får ta ett allt större ansvar för nära och kära när äldreboende stängs och hemtjänsten drar ner på beviljad tid. Uppemot var femte svensk över 18 år vårdar anhöriga - omräknat till Göteborg skulle det handla om över 85 000 personer som ofta tar hand om sin gamla pappa eller sjuka hustru.

Undersköterskan Gunnel Mattsvik har arbetat med äldre i hela sitt yrkesverksamma liv och arbetar nu på Ekparkens äldreboende i Örgryte. Hon blir upprörd när hon tänker på de anhörigas situation. 

– Det är därför vi har en äldreomsorg för att de anhöriga ska slippa ta ansvaret Idag går vi tillbaka mer och mer och de anhöriga får ta en mycket större del. Många är de gamla som vårdar sin äkta make eller maka hemma och som aldrig har något liv mer. De orkar inget annat. Och de får ingen hjälp heller - upplever de i alla fall.

Det finns anhörigkonsulenter i varje stadsdel . Meningen är att kunna ge växelvis vår och avlastning. Det finns hemvårdsbidrag att få. Men många känner inte till allt detta. Antalet hemvårdsbidrag ökar med åren och var i Göteborg fjol 1 330 stycken. Man kunde som mest få 4 583 kronor förra året.

I hela Sverige finns uppemot 100 000 personer som gått ner i arbetstid eller rent av slutat jobba för att kunna vårda sina anhöriga. 400 000 ger daglig hjälp.

– Den anhöriga sätter ju hela sitt liv på spel, säger Gunnel Mattsvik. Man förlorar ju i pension. Vem ska ta hand om den när den blir gammal och går i pension och inte har råd. För han eller hon kommer ju inte komma in på hemmet och ta det lugnt.

Flera har hört av sig till P4 Göteborg om sin situation. Som dottern till det gamla paret som står inför skilsmässa för att den hjärtsjuke mannen inte orkar vårda som sjuka hustru hemma för att hon inte litar på hemtjänsten.

Gunnel Mattsviks egen svärfar, i 90-årsåldern, tog i flera år hand som sin Alheimersjuka hustru. Hemtjänsten räckte inte på långa vägar fastän såväl svärfadern som de anhöriga var nöjda med det jobb de gjorde. De fick uttökade timmar men det hjälpte inte när hustrun behövde hjälp dygnet rutn. Det var när han själv inte orkade mer och knappt kom utanför dörren som han gick till en biståndshandläggare och hustrun kom in på ett äldreboende.

– Men man ber inte om hjälp. Man gör inte det i den åldern. Man tiger och lider och tror inte att man har rätt till hjälp. Och det är ju billigt och bra för kommunen, säger undersköterskan Gunnel Mattsvik.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se