Ekots inrikespolitiska kommentator om Lööfs tal

Annie Lööf höll i dag sitt första stora tal efter att partiets kritiserade idéprogram lades fram när Centerpartiets kommundagar startade i Örebro. Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg analyserar talet.

Tillbaka till rötterna, så kan Annie Lööfs tal på kommunkonferensen sammanfattas. Bakom den talande partiledaren visade projektorn en stor bild av en slingrande grusväg omgiven av gröna åkrar och skogdungar, en idyllisk sommarbild med lila lupiner i vägkanten.

Budskapet mellan raderna i Centerledarens tal var: ”Lugn, det pågår ingen liberal revolution i Centerpartiet! Vi är samma gamla Centerparti som vi brukar.”

Därför upprepade Lööf med stora bokstäver sina försäkringar om att hon inte är nån nyliberal.

I går kväll träffade Annie Lööf sin partistyrelse och diskuterade idéprogrammet i flera timmar. Enligt egen utsago fick Annie Lööf  starkt stöd för den linje hon haft sedan hon brådstörtat tog sig hem från sin Thailandssemester i början av januari.  Alltså att ta avstånd från de mest omdiskuterade  ståndpunkterna och samtidigt kräva att programmet ska innehålla mer om socialt ansvar och grön politik.

Dagens tal var också mångordigt när det kom till ord som trygghet, rättvisa, hållbarhet och levande landsbygd, alltså ord som signalerar trygghet och hemkänsla för traditionella centerpartister. Och som på beställning kunde Annie Lööf berätta att Centerpartiet under våren ska driva en kampanj för en levande landsbygd.

Mera tveksam var Centerledaren om vad som ska vara Centerns nya idéer. Hon hade visserligen formulerat en slogan om ett ”parti vars liberalism är social, decentralistisk och grön” , alltså en fras som rymmer samtliga nu existerande åsiktsriktningar inom Centerpartiet. 

Men eftersom partiet står mitt uppe i en ideologisk debatt som splittrar partiet kommer det att krävas större klarhet om vart partiet är på väg. I nuläget ser det ut som om de mest liberala delarna av Centerpartiet är de stora förlorarna i den pågående dragkampen om Centerpartiets själ.