Kristdemokraterna vill höja taket i a-kassan

2:00 min

Det är dags att höja taket i a-kassan så att fler får 80 procent av sin inkomst vid arbetslöshet. Det tycker Kristdemokraterna, som i ett förslag till förändringar i arbetslöshetsförsäkringen bland annat vill höja det så kallade taket.

– Alltför få omfattas av dagens a-kassa. De flesta slår i taket. Vi vill ha en a-kassa där alla inkluderas och vi vill också ha en rimlig ersättningsnivå, säger Anders Sellström, ledamot för Kristdemokraterna i riksdagens finansutskott.

Som det är i dag får de som tjänar maximalt 18 700 kronor 80 procent av sin lön vid arbetslöshet från a-kassan, vilket är 10 procent av löntagarna. Med den höjning av taket till knappt 23 000 kronor som Kristdemokraterna föreslår skulle tre av tio få 80 procent av lönen.

Det är så stor höjningen kan bli utan att den påverkar statsfinanserna, enligt Anders Sellström, som inte heller ser någon risk med att arbetslösheten kan öka.

– Vi kristdemokrater har kommit fram till att med vårt förslag är den risken oerhört liten, säger han.

Kombinerat med höjt tak vill Kristdemokraterna som tidigare, också införa en obligatorisk a-kassa med samma avgift för alla - 154 kronor i månaden. En avgift som i stort sätt ska betala det höjda taket.

Med det här beskedet ställer sig Kristdemokraterna nära både Folkpartiet och Centerpartiet, som vill förändra a-kassan på samma sätt. Även om Folkpartiet vill höja taket mer och Centerpartiet inte är lika tydligt med om och hur mycket taket ska höjas.

Inom den pågående socialförsäkringsutredningen är dessutom alla ledamöter, även de från Moderaterna, överens om att utreda ett höjt tak, men den frågan dröjer .

Anders Sellström däremot tycker att de här förändringarna bör göras så snart som möjligt:

– Vi hoppas ju få igenom det så snart som möjligt, det är därför vi lägger vårt förslag nu, säger han.

Men Moderaterna har hela tiden sagt nej till höjningar av a-kassans tak. Det gör man även nu. Elisabeth Svantesson är moderat ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

– Jag har väldigt stor respekt för att olika partier kommer fram till lite olika slutsatser när det gäller taket i a-kassan. Vi Moderater prioriterar, och det är ju ingen hemlighet, reformer som leder till fler jobb framför ett höjt tak i a-kassan, säger Elisabeth Svantesson.