Engström: "Låg ersättning en medveten strategi"

2:13 min

190 000 personer som är arbetslösa i åtgärder får i dag lika låg ersättning som man fick för över tio år sedan. Det visar nya siffror som Försäkringskassan tagit fram för Ekots räkning, som vi berättade om i morse.

Förklaringen är enligt arbetsmarknadsminister Hillevi Engström att regeringen satsat på att många som tidigare varit långtidssjukskrivna nu ska söka jobb i stället.

– Det är en medveten strategi att hjälpa människor att komma tillbaka till arbetsmarknaden, i stället för att skicka människor till förtidspension. Så kan man uttrycka det, säger Hillevi Engström.

Hur påverkar det positivt människors möjligheter att få jobb, att de har en låg ersättning?

– I valet mellan vad som verkligen hjälper människor så vill jag att människor ska ha en lön att leva på i stället för a-kassa. Vi tror att våra satsningar hjälper människor bättre till jobb än att höja skatter, bidrag och ersättningar.

Det handlar om en växande grupp människor som deltar i olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder, som Fas 3 och jobbgarantierna. 190 000 personer, enligt Arbetsförmedlingens decembersiffror.

I snitt får de 8 400 kronor i månaden, vilket är drygt 2 000 kronor mindre än vad arbetslösa fick 2005, när ersättningen låg som högst. Snittet har alltså sjunkit sju år i rad.

Snittet sjunker som en konsekvens av de många regeländringarna i systemet. Fler kommer in med lägre ersättning och antalet ökar i stället för att minska.

Ylva Johansson som är Socialdemokratisk vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet är kritisk till utvecklingen.

– Det här är en effekt av regeringens medvetna politik. Anders Borg tror att låg ersättning till arbetslösa ska ge fler jobb. Men han har fel. Det gör att människor blir fattiga och tvingas söka försörjningsstöd och vi får en arbetsmarknad som fungerar allt sämre, med allt sämre omställningsförmåga, säger Ylva Johansson.

Allt fler arbetslösa i åtgärder får bara det allra lägsta grundbeloppet. Många av dem är tidigare sjukskrivna eller personer med utländsk bakgrund. Grundbeloppet har legat på 223 kronor om dagen de senaste tio åren, men arbetsmarknadsministern tycker inte att det är konstigt att den som inte tidigare har jobbat får en lägre ersättning.

– Vi har ett tydligt fokus på jobblinjen. A-kassan är inte tänkt att vara en försörjning för dem som inte tidigare har arbetat, utan en omställningsförsäkring mellan jobb, där man kvalificerar sig. Man får en högre ersättning om man har jobbat mer och tjänat mer. Har man jobbat mindre eller inte alls blir ersättningen lägre, säger Hillevi Engström.