Centern minst av riksdagspartierna i ny mätning

2:14 min

Centern är minst av riksdagspartierna och hamnar under spärren på fyra procent. Det visar den senaste sammanvägningen som Novus opinion gjort för Ekot. Samtidigt fortsätter Sverigedemokraterna att gå framåt.

Den heta debatten om Centerns förslag till idéprogram har spelat roll, men förklarar inte allt, menar partisekreteraren Michael Arthursson.

– Vi har ju haft opinionsmässig problem, både den här mandatperioden och den förra. Det har inte haft med idéprogramdebatten att göra, men jag tror att under några veckor skapades en stor osäkerhet om vad Centerpartiet står för.

Novus Svensk väljaropinion är en sammanställning av mätningarna från de största opinionsinstituten för Ekot. Med sina 3,8 procent är alltså Centerpartiet nu minst. Men skillnaden till Kristdemokraternas 3,9 procent är minimal. Trots bottennoteringen tror Michael Arthursson att den uppslitande debatten är nödvändig.

– Jag tror att det är nödvändigt att ha en idédiskussion med väldigt högt i tak för det behöver svensk politik. Vi kan också se att det är många som hört av sig och blivit intresserade av Centerpartiet, en del förbannade, andra upprymda.

Läget mellan blocken visar återigen ett övertag för det rödgröna blocket på 3 procent. De rödgröna har 46,6 procent, alliansen 43,5. Avståndet har krympt något sen förra mätningen.

Förändringarna är annars små jämfört med Novus förra mätning. Socialdemokraterna går fram något och får 32,6 procent, Moderaterna ligger fortsatt precis under 30 procent.

Framgångarna för Sverigedemokraterna fortsätter och med 9,2 procent av väljarsympatierna är SD det tredje största partiet. Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet, är inte förvånad.

– Det är ingen tvekan om att Sverigedemokraterna under det senaste halvåret har etablerat sig på en nivå som är väsentligt högre än valresultatet, det bekräftar undersökning efter undersökning som har gjorts.

Kan då Sverigedemokraterna nå 10 procent eller mer i valet 2014? Inte omöjligt, tror Johansson Heinö.

– Det är ett och ett halvt år kvar så det är väldigt svårt att spekulera om valresultat. Men det är inom räckhåll för partiet, givet att man fortsätter på den linje man valt och beroende på mycket annat som kan hända i politiken.

För Centern är frågan om det finns risk för att man inte kommer in i riksdagen 2014. Michael Arthursson är inte orolig.

- Nej, jag ser ingen sån risk. Jag var kampanjledare vid valet 2010. Vi hade dåliga siffror på våren och ända fram till valet, men gjorde ändå ett hyfsat valresultat. Jag tror vi har goda möjligheter att göra det 2014.

Men Marie Demker, som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, utesluter inte stora förändringar.

  – Jag tror att vi ska tänka i nya konstellationer och nya mönster.

Trots allt så är inte blockpolitiken så gammal, menar hon. Tidigare dominerade Socialdemokraterna och regerade i minoritet med olika samarbetspartner.

– Det är möjligt att vi är på väg tillbaka till en sådan mera pragmatisk hållning. Men nu har vi inte ett stort parti utan kommer i så fall ha två förhållandevis stora partier. Det är extremt öppet, skulle jag säga, extremt öppet, säger Marie Demker.