a-kassan

Varannan arbetslös utan ersättning

Fler än häften av länets arbetslösa saknar helt ersättning från a-kassan. Det här är en direkt följd av förändringarna i reglerna för arbetslöshetsförsäkringen som regeringen inledde 2007, menar LO.

I Jönköpings län fanns det 14 993 arbetslösa i oktober 2012. Av dem saknade över 8 000, alltså mer än hälften, någon som helst form av a-kassegrundad ersättning. Det här visar en rapport som LO presenterar i dag. Att det blivit så här skyller LO helt och hållet på regeringens förändringar av A-kassereglerna.

– Man har ju ändrat villkoren och nu vill vi formulera om dem så fler omfattas. Arbetslöshetsförsäkringen har blivit både dyrare och sämre, säger Thomas Olsson som är ordförande i LO-distriktet Jönköpings län.

Nu vill LO att man går tillbaka till hur arbetslöshetsförsäkringen såg ut innan regeringen började förändra den 2007.

I en debatt i Lasso i P4 Jönköping i eftermiddag sa riksdagsledamoten Helena Bouveng (M) från Vetlanda att det inte är regeringens fel att många står utan inkomst.
– Vi är i en finansiell kris som naturligtvis får effekter på den arbetsmarknad vi har, vi har också, framförallt utomeuropeiskt födda människor, som står alldeles för långt från arbetsmarknaden.

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Hägg från Värnamo är däremot inne på LO:s linje:
– Ja, det här är ju en helt politiskt fråga, regeringen drev igenom en rad regelförändringar under förra mandatperioden, som gjorde att människor kände att de inte kunde vara med i a-kassan.