Västsverige

Allt färre får a-kassa

1:19 min

Villkoren för att få a-kassa har förändrats de senaste åren. Det oroar LO som i en ny rapport visar att allt färre har rätt att ta del av arbetslöshetsförsäkringen. Krister Andersson på LO i Västsverige menar att de nya villkoren inte heller gett de jobb som avsågs

– Det har inte lett till fler jobb. Snarare har det lett till att en stor grupp har det ganska jobbigt just nu, säger Krister Andersson på LO.

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen finns drygt 78 000 hel- eller deltidsarbetslösa anmälda i Västra Götaland. Fler än hälften av dem, drygt 42 000, kvalificerar sig inte för a-assa, enligt LO:s statistik.

Bland annat eftersom a-kassegrundande arbete nu beräknas på längre period. De som jobbar deltid har fått tidsbegränsad rätt till ersättning och den som studerar får inte heller a- kassa som tidigare.

Dessutom fick många höjda avgifter till sina kassor och gick ur, vilket slår tillbaka om jobbet försvinner.

– Jag känner en stor frustration, jag känner hur människor upplever en oerhört tuff kall vardag när man hamnar i det här läget. Men jag känner också en nonchalans där de som har möjlighet att fatta beslut och förändra rycker på axlarna, säger Krister Andersson på LO i Västsverige.