Strippklubben i Storvallen

Okej med sexköp tycker moderat Årepolitiker i socialnämnden

3:25 min

Moderaten Göran Jämting, ledamot i socialnämnden i Åre har idag går ut i Länstidningen och sagt att han "inte är hemskt negativ till prostitution". Anna-Lisa Hoflén(C) är ordförande i socialnämnden i Åre och hon hoppas att det inte är fler i nämnden som delar hans åsikt.

Om några veckor ska politikerna i socialnämnden i Åre fatta beslut om kommunens andra strippklubb i Storvallen/Storlien ska få beviljat alkoholtillstånd eller inte. Det är i samband med den här diskussionen som hans uttalande uppkom. Anna-Lisa Hoflén (C) är ordförande i socialnämnden i Åre och hon hoppas att det inte är fler i nämnden som delar hans åsikt.

– Ja de hoppas jag. Jag har inte frågat dem personligen, men det räknar jag med att ingen av våra ledamöten är, säger hon.

Olämplig som ledamot
Vi har tidigare idag pratat Ann-Marie Johansson som är andra vice ordförande i socialnämnden i Åre kommun och hon tycker att han är olämplig som ledamot i socialnämnden.
– Ja jag tycker ju det, men det är en fråga för hans parti. Men jag tycker det är olämpligt när man uttrycker sådana åsikter när man har ett förtroendeuppdrag i socialnämnden, säger hon.

Personligt uttalande
Och såhär sa Göran Jämting till P4 Jämtland när vi pratade med honom tidigare idag.
– Jag vill inte kommentera det här vidare nu. Det här är inte partiets utan enbart min personliga åsikt, säger han.
Frågor kring hur vidare han är lämplig eller inte inte kommer Moderaterna i Åre nu att utreda internt. Och det kommer i morgon att sitta i möte med Göran Jämting om hans uttalande.

Bör tänka sig för
Saila Quicklund, länsordförande i Moderaterna, samt ordförande i Moderata kvinnor, menar att en folkvald kan ha egna privata åsikter så länge det tydligt markeras att det inte är partiets.
– Moderatera delar inte hans åsikt. Bland annat så har vi ju skärpt straffen för sexköp, säger hon.
"Men hur mycket får man säga som folkvald fast att man är privat?"
– Han representerar ju moderaterna i det här fallet och då bör man tänka sig för. Då är man ju inte en enskild person utan då representerar man ett parti och uttrycker åsikter utefter de perspektivet. Och det här är ju inte en åsikt som moderaterna står för. Så därför är det klart olämpligt, säger Saila Quicklund.

Inget samband - strippklubb, sexhandel
Den 26 februari ska politikerna ta beslut i själva sakfrågan, om strippklubben i Storvallen/Storlien ska få alkoholtillstånd. Det finns ingenting som tyder på något samband mellan strippklubbarna i Åre och sexhandel, prostitution.

Reportrar
Jens Ganman, Håkan Lundqvist och Ronja Mårtensson