BOLLEBYGD

Rebecka fick köldallergi, tusentals drabbade

1:35 min

Kalla soliga vinterdagar kan vara en njutning, men också en fara. Tusentals svenskar lider av köldallergi, och efter en lång promenad utan vantar kan 15-åriga Rebecka från Hultafors nu vara en av dem.

Rebecka fick sin köldallergi efter att hon hade gått en sammanlagt fyra timmar lång promenad i kylan - utan vantar. Hon och vännerna skulle ha tagit bussen till en vän, men missade den, både dit och tillbaka. Istället gick de till fots.

– Sen när jag kom hem la jag händerna mot ett jättevarmt element, och det var väl kanske inte jättebra, för man ska tina upp dem sakta. Men jag tänkte bara på att få dem varma. Sedan på morgonen när jag vaknade var händerna helt uppsvullna, och jag hade fått blåsor, och de var helt vita.

Tusentals drabbade
Rebecka åkte till läkaren som sa att det troligtvis var köldallergi. Sedan dess har en vecka gått. Blåsorna har försvunnit, men händerna är fortfarande lite svullna, stela och ömmar. Nu hoppas hon att det bara var en engångsföreteelse.

Köldallergi (köldurtikaria) drabbar ungefär en på tvåtusen invånare i Sverige, och är något vanligare i kalla klimat.
Reaktionen liknar den man får vid nässelutslag. Vissa drabbas bara en gång, andra får dras med allergin i perioder i många år.
Klådan, blåsorna och rodnaden orsakas av att signalsubstanser, framför allt histamin, frisätts från celler i huden vid exponering för kyla.

Vissa är känsligare
Enligt Jonas Thorén, som arbetat som primärvårdsläkare i många år, handlar det om att man har en särskild läggning, som gör att man inte tål kylan.

– Den här känsligheten kan ta sig andra uttryck också - och det kan vara så att det varierar. Att man kanske när man är ung får den här reaktionen när man är för varm, och senare i livet i stället får det när man är kall. Och tvärtom. Andra kan få samma reaktion när man har haft ett visst tryck på huden på ett tag.

Det bästa sättet att undvika köldallergin är förstås att klä sig varmt under vintertid.

– Om man har problemen enstaka gånger måste man förstås se till att inte vara kall, och därigenom förebygga det. Om det är ett återkommande, besvärligt problem kan man prova med allergimediciner, men man bör också kontakta sin primärvårdsläkare.