Radar Konsument

Apotekets självtester får kritik

1:42 min

Apoteket har en kampanj för självtest mot olika sjukdomar och allergier. Men på landstinget är man kritisk mot detta.
– Det är som att kasta pengar i sjön, säger Per-Henrik Nilsson, centrumchef för medicincentrum.

Den som misstänker att den exempelvis är allergisk mot gluten, laktos eller har fått klamydia kan med hjälp av ett självtest från Apoteket få reda på om det stämmer. Växjöbon Lina Fransson är skeptisk mot dessa tester.

– Jag skulle nog inte till 100 procent lita på ett resultat från ett sådant test. Jag skulle hellre gå till en vårdcentral, säger hon.

Carolin Nyblom, som också är från Växjö, är inne på att hon skulle kunna tänka sig att köpa ett självtest.

– Men sen skulle jag nog vilja få resultatet bekräftat från en läkare, säger hon.

"Samma teknik som vården"
Eva Fernvall är kommunikationsdirektör på Apoteket och hon säger att samtliga självtester är pålitliga. Men tanken är inte att de ska ställa en diagnos, det ska istället vara en indikation på om en person är sjuk eller inte.

– I mångt och mycket använder vi samma teknik som vården själva gör. Att alla inte litar på våra tester tror jag mer handlar om ovana, säger hon.

"Onödig företelse"
Per-Henrik Nilsson, är centrumchef för medicincentrum vid Kronobergs landsting, och han tror inte alls på den här typen av tester.

– Jag tycker att det här är en onödig företeelse. Risken finns att du kan överbehandla en sjukdom som du inte har eller så kan du vaggas in i en falsk trygghet och tro att du är frisk när du egentligen är sjuk. Det kan leda till att diagnosen bli fördröjd, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det är bättre att besöka vården istället.

"Vi förhandsgodkänner inte produkterna"

Som sagt anser Apoteket anser att de här testerna är lika bra som de som en läkare gör om du misstänker en åkomma. Men det är företagen som har ansvar för att testerna är korrekta. Det säger på Ola Philipson utredare på Läkemedelsverket.

– Tillverkaren är skyldig att ha dokumentation som styrker de påståendena de har på produkten. Så produkten ska fungera precis som tillverkaren påstår att den ska göra. När det gäller självtester är det en extern organisation som ska titta på själva konstruktionen på de här självtesterna och se till att man ska kunna använda dem som konsument utan några förkunskaper, säger han.

– Vi tillsynar produkter som redan finns på marknaden, vilken betyder att vi inte förhandsgodkänner produkter. Däremot om det blir problem och vi får in rapporter om en produkt som inte fungerar som det ska, så har vi en skyldighet att utreda det, fortsätter Ola Philipsson på Läkemedelsverket.

Konsumentverket har fått in anmälningar

Och på Konsumentverket fick man i oktober in ett antal anmälningar gällande marknadsföring av ett självtest för glutenintolerans.

– Med anledningen av de anmälningarna så valde vi att titta närmare på den marknadsföringen, säger Emy Gustavsson, jurist på Konsumentverket.

Vad var folk upprörda över?

– Av anmälningarna framgick det bland annat att det inte var tillräckligt tydligt att den här typen av diagnos ska ställas av läkare och inte enbart genom ett självtest. De ansåg att det var vilseledande att påstå att ett självtest kunde ställa en slutlig diagnos om glutenintollerans. Vi har gjort bedömningen av att vi tycker att marknadsföringen gav intryck av att man på ett enkelt och tryggt sätt kunde ställa diagnos om glutenintollerans. Den här marknadsföringen var vilseledande.

Billy Abraha/Sveriges Radio
billy.abraha@sverigesradio.se