Trätraditionen har blivit Orusts signum

1:24 min

Båtbyggandet på Orust är en tradition som går långt tillbaka i tiden. Historikern Lars Nyström har precis släppt en bok i ämnet.

På Orust finns en lång tradition av att bygga båtar. Lars Nyström är historiker vid Göteborgs universitet. Han har precis släppt en bok i ämnet.

– Det klart, man befinner sig på en ö så man har alltid behövt båtar. Man kan säkert dra det ända tillbaka till stenåldern, men om man pratar om en kontinuerlig tradition av båtbyggande till andra än sig själv så började det någon gång på 1700-talet, säger Lars Nyström.

Den långa traditionen av båtbyggande på Orust skildras i historikern Lars Nyströms bok. En röd tråd genom hans forskning är förhållandet mellan trä och plast och hantverk och industri. När plasten slog igenom stort på 1960-talet drabbades de små trävarven på Orust hårt.

– När plasten kommer slås nästan hela träbåtsbyggeriet ut. Som näring försvinner det nästan helt och hållet, säger Lars Nyström.

– Träarbetet har flyttat in i inredningen istället. Man har byggt vidare på trätraditionen som har blivit Orusts signum. Nu byggs det mer exklusiva båtar på Orust, säger historikern Lars Nyström.

Elina Haimi
elina.haimi@sverigesradio.se