STOCKHOLM

Stockholm får en helt ny samverkanscentral

0:49 min

Ett helt nytt hus ska byggas på Kungsholmen i Stockholm där räddningstjänster som brandförsvar och SOS Alarm ska samlas.

Det blir en helt ny fastighet för länets gemensamma samverkanscentral med totalt 1 200 arbetsplatser. Anläggningen, 86 meter hög, beräknas kosta runt 1.3 miljarder kronor och stå klart 2018.

Räddningstjänsten ska arbeta tillsammans  med till exempel trafikledning, brandkår och ambulans. Om krissituationer uppstår i Stockholm ska närheten till varandra underlätta och samarbetet ska fungera bättre.

Att dessa viktiga resurser samlas i en och samma byggnad är ingen fara, säger fastighetsborgarråd Madelene Sjöstedt

– Man har gjort den bedömningen att det går alldeles utmärkt därför man har backup på andra ställen, hela tiden. Det finns andra brandkårer och andra ställen att vara på. Det finns inga verksamheter som är du duktiga att bedöma sin egen kris, som de här. De har bedömt att det här är bästa sättet.

-- En brandstation kommer också att inrymmas här. Kungsholmens brandstation kommer att flyttas ut. Vad händer där?

 – Det kommer vi att få titta över. Det är nästa skede i processen.

 – Närheten till Essingeleden har man också satt frågetecken efter med farliga transporter som kan komma att påverka huset. 

– Alla sådan aspekter är ju väldigt noga genomgångna. Det finns nog inget hus som har tittats på ur så många säkerhetsperspektiv. Den stora fördelar med att vara nära en väg, är ju att våra räddningsfordon kan komma ut och rädda människor. Det är ju hela poängen med den här placeringen.