Framtidsbesked för gruva i Pajala dröjer

2:05 min

Under måndagseftermiddagen väntades besked om gruvbolaget Northland Resources akuta penningbehov för sin gruva i Pajala. 2,5 miljarder kronor behövs för att säkra gruvdriften och tiden för att teckna nya aktier genom en nyemission gick ut klockan 16.30. Men hur framtiden ser ut klarnar inte förrän tisdag morgon, meddelade bolaget på måndagskvällen.

Enligt Northlands ansvariga för investerarkontakter kommer ett besked att lämnas så snart företaget "är färdigt med bedömningen", vilket väntas bli tidigast tisdag morgon innan Oslobörsen öppnar.

Tomas Österberg är en av alla svenska småsparare som är orolig och han känner sig lurad av gruvbolaget.

– Jag är förbannad och nervös. Det är bara förnamnet.

Tomas Österberg är inte ensam. Omkring 10 000 andra småsparare har satsat pengar i gruvbolaget som sköt den första salvan i gruvan utanför Pajala för drygt tre månader sedan.

För Tomas del handlar det om omkring 300 000 kronor vars värde i dag har sjunkit till runt 60 000.

– De har ju utnyttjat oss småsparare och aktieägare till max.

Men som aktieägare, ska man inte räkna med att de pengar man satsat kan tappa i värde så här?

– Jo, men det är ett rent bedrägeri att påstå att man har pengar.

Gruvan har redan blivit ett lyft för den lilla Tornedalskommunen Pajala. Den negativa befolkningsutvecklingen har bromsat upp och nya arbetstillfällen har skapats.

Men så för tio dagar sedan störtdök Northland-aktien, värdet på aktien föll med 90 procent på några dagar efter att det kommit ut att det Luxemburg-skrivna bolagets mångmiljard-projekt saknade pengar.

2,4 miljarder kronor behövdes efter att bland annat ett sjunkande världsmarknadspris på järnmalm och dyrare logistik kring gruvan än beräknat.

Och gruvbolaget hoppas nu få in mer pengar genom nya aktier i en nyemission som stänger under måndagseftermiddagen.

Anders Antonsson, ansvarig för investerarkontakter på Northland Resources, förstår småspararnas oro. Men påpekar att de visst redovisat gruvprojektets ekonomi. Att det blir dyrare att nå full produktion i gruvan än vad kostnadskalkyler visade för några år sedan.

– Vi har uppdaterat marknaden på de finansiella bedömningar vi har haft tillgång till och vi gjorde det senast i samband med en stor kapitalmarkandsdag i London den 25:e september och därefter i vår kvartalsrapport, säger Anders Antonsson.