IF Metall: "Arbetsgivare utnyttjar arbetslösheten"

1:33 min

Många av IF Metalls medlemmar vågar inte prata med facket, anmäla arbetsskador eller ens gå på toaletten i rädslan över att förlora sitt jobb. Det säger Janne Thorsell, arbetsmiljöansvarig på IF Metall Norra Älvsborg, som menar att många arbetsgivare utnyttjar det hårda klimatet på arbetsmarknaden.

Den höga arbetslösheten där nästan var tredje av IF Metalls medlemar i Norra Älvsborg saknar ett arbete har det senaste året försämrat förhållanden ute på arbetsplatserna.

Det menar IF Metalls Janne Thorsell som säger att många anställda trots det ansträngda läget biter ihop käkarna och står ut med de hårdare kraven från arbetsgivarna.

– Folk vågar helt enkelt inte anmäla och vi tror att det beror på att de är rädda för att förlora jobbet om de pratar med oss, säger Janne Thorsell.

Det tuffa kilmatet har nu enligt IF Metall gått aldeles för långt då arbetsgivarna slimmar sina organisationer allt hårdare samtidigt som de kallt räknar med att kunna ta ut maximal övertid av de som blir kvar på arbetsplatserna.

Något som har lett till fall där deras medlemmar blivit så stressade att de tvingats stanna hemma med antideppresiva medel eller självmant sagt upp sig då de helt enkelt inte orkat jobba kvar.

– Vi kommer agera mot de här arbetsgivarna. Det finns flera som sticker ut, det är inte alla men det handlar om flera stycken, säger Janne Thorsell.

Vad kan ni göra om en arbetsgivare till exempel inte tillåter sina anställda att gå på toaletten under arbetstid?

– Vi får hänvisa till avtalen vi har med arbetsgivarna och säga att de måste rätta sig efter avtalen som finns, säger Janne Thorsell.