Ilmar Reepalu om avgången: Klockrent beslut

1:48 min

Malmös kommunalråd, socialdemokraten Ilmar Reepalu, slutar. Han är politikern som utmanat och irriterat makten i Stockholm, och han är politikern som borgerliga väljare har inte dragit sig för att rösta på.

Efter snart 20 år vid makten var det ett riktigt beslut att fatta att bestämma sig för att sluta, säger Ilmar Reepalu:

– Ja, med all logik så var det ett klockrent beslut att ta. Sedan finns det förstås en massa känslor omkring som man måste bearbeta.

Den klockrena logiken i avgångsbeslutet är att Socialdemokraterna i Malmö nu har gott om tid på sig innan nästa val att välja en efterträdare

Ilmar Reepalu lämnar efter sig en förändrad stad. Snart är det inte många som minns det gråa och trista Malmö - staden som många - med lika stora delar allvar som skämt - associerade med Öst-Berlin.  

Öresundsbron, Citytunneln, Malmö Högskola och en helt ny stadsdel med skyskrapan Turning Torso i Västra Hamnen har gett Malmö en helt ny framtoning. Det här är förändringar som har varit svåra att genomföra inte minst för att Ilmar Reepalu inte alltid lyckats övertyga sina partikollegor i Stockholm:

– Nej, det är riktigt och det här är väl mardrömmen för en kommunpolitiker, att ibland när man brinner för en fråga driver man den så fort att parti och andra inte riktigt hinner med, säger Ilmar Reepalu.

Flera för Malmö viktiga beslut har enligt honom förhalats och Ilmar Reepalu drar sig inte för att peka ut dåvarande statsminister och partikollegan Göran Person som en av de skyldiga.

– Då blir det så att man till sist står där och viftar och det är tomt bakom en och då förstår man att man missat en del av kommunikationen och samtalet.

Strålkastarljuset som riktats mot Malmö har inte bara gällt förändringarna, som uppfattats som positiva. utan också kriminaliteten och situationen för Malmös judar och uttalanden som Ilmar Reepalu gjort.

– Det har funnits och vi har ett problem i Malmö kopplat till unga killar som provocera, skändar och terrorisera människor med judisk bakgrund och det skall vi också se till att få bort.