Sundsvall

Ingrid Möller utesluts ur Miljöpartiet

1:24 min

Efter att ha röstat emot partiet i två omröstningar tar resan med Miljöpartiet slut för Ingrid Möller. Partistyrelsen i Sundsvall röstade på måndagskvällen för att hon ska stängas av från partiet.

– Vi har kommit fram till att Ingrid Möller uppenbart har motverkat partiets ändamål genom att två gånger, i vågmästarroll, rösta emot Miljöpartiets budget och därmed agerat som ett eget parti i fullmäktige. Detta trots att det funnits ett ömsesidigt avtal om ett annat agerande, säger Helen Öberg, sammankallande i partistyrelsen.

Eftersom kommunfullmäktige i Sundsvall, som leds av de borgerliga partierna tillsammans med Miljöpartiet, styr med bara en rösts övervikt har Ingrid Möllers agerande inneburit att det var Socialdemokraternas budget som röstades igenom förra året.

– Principiellt finns det alltid utrymme i Miljöpartiet för att ha annorlunda uppfattningar, det ska man vara noga med att säga, säger Helen Öberg.

Men inte i det här fallet?
– I det här fallet har det varit två tillfällen där man använt sin vågmästarroll för att rösta emot Miljöpartiets egen budget.

Helen Öberg vill inte kommentera närmare hur allvarligt partiet ser på Möllers agerande eller om kvällens beslut var enigt. Hon konstaterar däremot att läget är fortsatt ovisst kring hur framtida omröstningar i kommunfullmäktige ska gå.

– Vi vet inte. Det har vi inte vetat förut och det vet vi inte nu heller.

Ingrid Möller har avböjt att kommentera partistyrelsens beslut under kvällen. I ett skriftligt svar skriver hon däremot att hon inte brutit någon överenskommelse med Sundsvallsavdelningen inom Miljöpartiet.