Sjukvårdsupplysningen slår tillbaka kritik

1:23 min

Sjukvårdspersonalen är rädda för skandalisering om de gör fel och litar mer på sina manueler än sin erfarenhet och sunda förnuft, det hävdade Eric Carlström på högskolan väst under gårdagen.

– Det finns en risk att vi litar mer på beslutsstödet än vår egen erfarenhet.

Det sa Eric Carlström på högskolan väst igår. Han har gjort en studie baserad på internetdiskussioner som bland annat visar på att sjuksköterskorna på sjukvårdsrådgivningen hellre skickar folk till akuten än att riskera en skandal om de gör fel.

Han menar också i studien att rådgivningspersonalen förlitar sig på sitt beslutsstöd, som kan beskrivas som färdiga svar på frågor, hellre än att lita på sin erfarenhet och sunda förnuft.

Kritik slås tillbaka
Det är kritik som nu slås tillbaka av Christina Oscarsson, primärvårdschef på Sjukvårdsrådgivningen

– Det här rådgivningsstödet finns som ett hjälpmedel men det kompletteras alltid med erfarenhet och kompetens hos sjuksköterskan så det är inte så att man strikt håller sig till det, säger Christina Oscarsson.

Hon berättar att sjukvårdsrådgivningen kan hänvisa till 112 men att det är operatörerna där som bestämmer prioritet på larmet och ifall ambulans ska skickas.

– Det är ingenting vi kan beställa från Sjukvårdsrådgivningen, säger Christina Oscarsson.

Så rådgivarna är inte rädda för att bli anmälda på det sättet som Eric Carlström beskriver?

– Sjuksköterskorna vill alltid göra en god medicinsk bedömning med hjälp av sin erfarenhet, kompetens och rådgivningsstödet som vi har. Man vill att det ska bli bra för patienten, det är det vi är till för, säger Christina Oscarsson.

Johan Blixt