Kronoberg

Tillbakavisar kritik om inkassobolag

1:45 min

Landstingets ekonomidirektör Jens Karlsson avfärdar kritiken om att Svea Inkasso är för snabba med kravbrev och menar att han är nöjd med bolagets arbete att driva in obetalda patientfakturor. Sedan förändringen i november har bolaget drivit in 720 000 kronor i inkassoavgifter åt landstinget.

– Vi är nöjda med det arbetet vårt företag utför åt oss. Både när det gäller påminnelse- och inkassodelen. Jag tror inte Svea Inkasso är mer snabba än andra företag, säger Jens Karlsson, som är ansvarig tjänsteman för fakturanhanteringen på Landstinget Kronoberg.

I november plockade landstinget bort möjligheten att betala sin patientavgift med kort eller kontanter och ekonomidirektören tror att folk kommer att lära sig att betala sina patientavgifter i tid så småningom. När man vant sig fakturor.

Man har ju faktiskt 30 dagar sig, upprepar han gång på gång och möjlighet till att betala med autogiro kommer också att hjälpa till, tror han.

– Kritiken från Peter Gräns och många andra att Svea inkasso är så snabb med att skicka ut krav att man inte hinner med, hade nog att göra med att det var jul och nyår och många röda dagar. Så vid långhelger kanske vi måste göra förändringar, säger Jens Karlsson.

– Det vi kan göra framöver är att förlänga tiden något när det är röda dagar och när det är så extremt många röda dagar som det var vid jul- och nyårshelgen, men först har man haft sina 30 dagar på att sig betala, påminner ekonomidirektören.

Men hur ser du på att så många hamnat hos inkasso?

– Det är ju en förändring när man byter ett system och i början blir det nog fler påminnelser än tidigare.

Och landstinget har faktiskt kalkylerat med att folk ska missa sina fakturor. Läser man i budgeten kan man se att Landstinget räknat med 3,5 miljon i intäkter bara för påminnelseavgifter och inkassoavgifter efter att man tvingar folk att betala med faktura. Hittills har landstinget fått in cirka 720 000 kronor extra för inkassoavgiften. Svea inkasso som får 16 procent av de indrivna pengarna har fått in drygt 100 000 kronor sedan november. Påminnelseavgifterna har fyllt på Landstingets kassa med cirka 375 000 kronor.

Cirka 4500 patientfakturor har under tre månader gått till inkasso, över 7000 har fått 50 kronor i påminnelseavgift.