Stora Enso lägger ner pappersbruk

Skogsindustrikoncernen Stora Enso säger upp ytterligare 300 i Sverige. Neddragningarna görs med 100 personer i Hylte i Halland, som tidigare drabbats ev neddragningar och med 175 personer i Kvarnsveden i Dalarna.

Skogsindustrikoncernen meddelade i dag i ett pressmeddelande att de lägger ner pappersmaskiner i Hylte Bruk och Kvarnsveden före halvårsskiftet.

Bakom personalminskningen ligger en snabbt sjunkande efterfrågan i världen på tidningspapper.

Totals beräknas personalminskningen till 600 personer i Sverige och utlandet.

Tillsammans med andra effektiviseringsåtgärder ska de årliga kostnaderna minskas med 54 miljoner euro.

När TT ringer fackförbundet Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg är det första gången han hör talas om Stora Ensos planer på nedläggningar.

– . . .jag har inte nåtts av något sådant besked, säger efter en stunds tystnad.

– Det här måste jag naturligtvis ta reda på, jag kan inte säga något just nu.

Är det inte märkligt att facket inte fått någon information?

– Är det så stora förändringar på gång så borde vi ha varit informerade.

Stora Ensos vd Jouko Karvinen bedömer i en skriven kommentar att "de smärtsamma åtgärderna är nödvändiga".

"Vi måste påskynda våra planer att minska kapaciteten för att undvika att ha igång verksamheter utan, eller rent av med negativt, kassaflöde. Vi planerar att stänga en tidningspappersmaskin vid Kvarnsvedens Bruk och en annan vid Hylte Bruk", skriver Karvinen.

Redan i december förra året när Stora Enso rapporterade sitt kvartalsresultat aviserades ett nytt program för att öka lönsamheten och flera varsel lades.

Då varslades 520 personer, varav hälften i Sverige. Bland annat stängdes en av pappersmaskinerna i Hylte bruk. Vid massafabriken i Skutskär varslades runt 60 personer om uppsägning.

– Vi har ett strukturellt problem vad gäller papper för tryckta medier. Efterfrågan på tidningspapper minskar med 4—6 procent per år. Det som en gång blivit digitalt kommer inte tillbaka. Det innebär att vi är tvungna att ta bort kapacitet, sade Karl-Henrik Sundström, finanschef på företaget, då.

Ekot/TT