Ny organisation ska minska problem med sms-lån

1:35 min

Snabblånebolagens svar på regeringens hot om tuffare regler för snabblån, är att gå ihop i en branschorganisation. Bara de som klarar av den nya organisationens krav kommer att få ansluta sig till den.

Rickard Gabler, verkställande direktör på företaget Mobillån och initiativtagare till att skapa en branschorganisation, välkomnar striktare regler.

– Vi ska försöka jobba fram en gemensam standard för hur vi arbetar. Kanske titta på hur vi marknadsför oss, och sätta vissa riktlinjer där som sträcker sig utöver det som är lagstadgat.

– Vi tittar på våran kreditgivning och våra kreditbedömningar, kanske tittar på en gemensam ännu högre standard där. Det är några av punkterna som organisationen ska jobba med, säger Rickard Gabler.

Antalet sms-låntagare som hamnar hos Kronofogden ökar, men hur många det är som egentligen lånar är höljt i dunkel. Detta vill både snabblåneföretagen och myndigheten ha bättra koll på. Ett sätt att få bättre koll är att gå ihop i en gemensam organisation.

Det initiativet välkomnas av Kronofogden som vill inleda ett samarbete med snabblånebolagen.

– För att komma tillrätta med det här problemet med att folk överskuldsätter sig i onödan, så krävs det ju en samverkan också med snabblånegivarnas nystartade samverkansorganistaion, där vi hoppas få en större insyn i hur stor andel det är som kommer till oss av de beviljade lånen, säger Martin Kling vid Kronofogden.

Betalningsförelägganden från obetalda sms-lån ökade med 62 procent förra året. Det har fått regeringen att skissa på nya regler för att städa upp i sms-lånedjungeln.

Bättre kontroll på de som startar snabblåneverksamhet, ökade möjligheter att utdöma sanktioner och införandet av straffavgifter är vad som planeras.

Rickard Gabler säger att han länge efterlyst en bättre kontroll från myndigheternas sida.

– Det här är något som vi också förespråker. Jag tycker att det är mycket positivt om vi hamnar under Finansinspektionens tillsyn.

Kronofogdemyndigheten kan bara konstatera att antalet fall av obetalda sms-lån ökar - men utan att egentligen kunna slå fast att det rör sig om orimliga siffror.

– Nä, för vi vet ju inte hur många som lånar. Kanske har den siffran också ökat markant, säger Martin Kling vid Kronofogden.