Stockholm

Föräldrar kritiska till ny förskola i Hammarby sjöstad

1:36 min

Efter sommaren står en ny förskola med plats för 200 barn klar i det nya bostadsområdet vid Henriksdalshamnen i Hammarby sjöstad. Föräldrar till barnen är nu oroliga att en sådan stor förskola kan vara skadlig för barnen.

– Förvaltningen har bestämt sig för att bygga en jätteförskola för 200 små barn, med en alldeles för liten gård som inte räcker till dem och dessutom bredvid en hårt trafikerad motorväg, var och en av de sakerna borde få varningsklockorna att ringa, säger Johan Furusjö, pappa till Agnes 3,5 år som ska gå på det nya dagiset.

I sommar kommer de två förskolorna Solbacken och Båtbyggaren vid Sickla Udde slås ihop och byta namn till Storseglet. Den nya förskolan kommer flytta till Henriksdalshamnen i norra delen av Hammarby sjöstad.

Storseglet kommer ta emot runt tvåhundra barn. Det här har gjort många föräldrar till barn på Solbacken är upprörda. Över hundra föräldrar till barn på förskolan har skrivit under ett brev till stadsdelsnämnden där de ifrågasätter planerna.

Föräldrarna är dels oroade över att dom nya lokalerna kommer ligga för nära den mycket trafikerade Värmdövägen och att så många barn kommer att samlas på samma förskola.

– All forskning som finns om detta säger att det är dåligt, rent av skadligt kanske, för barnen att vara i sådana här stora miljöer det kan leda till stress, oro och inlärningssvårigheter, det säger även Skolverket när de sammanfattar forskningsläget, säger Johan Furusjö.

Men är inte det här bara en del av er egen oro som ni projicerar på barnen?

– Många barn kommer säkert klara det här bra, men jag tror också att många barn inte kommer klara det bra och i en sådan här miljö är det inte så himla lätt att hålla koll på vilka som mår dåligt av det här och vilka som inte mår dåligt av det, säger Johan Furusjö.

Christoffer Järkeborn, moderat lokalpolitiker på Södermalm anser att kritiken är obefogad.

– Jag har förståelse för att man tycker att 200 barn är väldigt mycket men de här barnen kommer att vara uppdelade i 11 avdelningar och den här lokalen är uppbyggda så att, man kan säga att det kommer att bli många mindre förskolor i en större, säger Christoffer Järkeborn, (M), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

– Det blir ungefär 18 barn per barngrupp, sedan när det gäller mindre barn blir det mindre barngrupper, när det gäller de lite större barnen så har man lite större barngrupper.

– Vi har inte stora barngrupper på Södermalm och det ska vi inte ha framöver heller.