Hollande: Inför gemensamt EU-försvar

2:37 min

EU bör införa ett gemensamt försvar och tala med en röst gentemot omvärlden. Det sa Frankrikes president, Francois Hollande, när han i dag talade inför EU-parlamentet i Strasbourg. Hollande fick också stöd från stora delar av parlamentet för Frankrikes militära insats i Mali.

-- Europa måste ta steg för att slåss för demokrati och mänsklig värdighet, och det är skälet till att jag beslutade att, i Frankrikes namn, intervenera i Mali, sa Frankrikes president och drog ner applåder från många EU-parlamentariker.

President Hollande var mycket noga med att poängtera att Frankrike inte har några ekonomiska intressen i Mali att försvara, och att de franska styrkorna nu slåss enbart för det maliska folkets skull. Ledarna för alla de stora politiska grupperna här i EU-parlamentet uttryckte i dagens debatt stöd för Mali-insatsen.

Francois Hollande poängterade att det är viktigt att EU nu satsar för att stoppa droghandeln i Afrika.

– För terrorismen livnär sig på narkotikahandel i hela världen, och särskilt i Afrika, sade han.

Hollande vill nu att EU ännu mer ska tala med en enda röst på den globala scenen. I sitt tal i dag föreslog han en ny strategi för en helt gemensam utrikes- och säkerhetspolitik, och även ett gemensamt EU-försvar. Många EU-länder är mycket tveksamma till den tanken, däribland Sverige, men Frankrike är redo för ett europeiskt försvar, säger president Hollande.

-- Frankrike är redo för att ha ett europeiskt försvar. Det är dags att sluta med fragmenteringen av våra initiativ, att samla våra krafter och medel (inom försvarssektorn, red:s anm.), och att föra våra industrier närmare varandra.

I EU pågår en stor utredning om ökad samordning av försvarsresurser, något som väntas beslut om vid ett toppmöte i december i år.

Vid sitt tal idag ägnade Francois Hollande mycket tid åt veckans förhandlingar om EU:s långtidsbudget, och han varnade för negativa effekter av de stora nedskärningar i EU-budgeten som bland annat Sverige vill se. Den franske presidenten säger också att euroområdet behöver en valutapolitik för att minska det som Hollande ser som för stora fluktuationer i växelkursen för euron.