Mordförsök på islamkritiker i Danmark

1:18 min

Den starkt islamkritiske debattören och ordföranden för den danska islamkritiska föreningen Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard, har utsatts för ett mordförsök. Någon försökte skjuta honom utanför hans bostad i Köpenhamn.

Hedegaard ska inte ha blivit skadad av skottet och gärningsmannen lyckades fly från platsen.

Polis spärrade av området kring Hedegaards bostad för att avlägsna ett föremål som gärningsmannen lämnade efter sig och som misstänks vara en bomb.

Vid 15.45 meddelade polisen att någon sprängning inte var nödvändig och började häva det mesta av avspärrningarna.

Hedegaard berättar för Politiken att det ringde på hans dörr kort efter klockan elva på tisdagsförmiddagen. Eftersom porttelefonen inte fungerar, öppnade Hedegaard ett fönster och fick då syn på mannen som han uppfattade vara ett postbud.

Han gick ner och öppnade. Mannen sade att han hade ett paket till Hedegaard.

– Så ger han mig paketet varefter han drar en pistol och skjuter mot mitt huvud, berättade den 70-årige Hedegaard för Politikens reporter.

– Sen stod han och fumlade med pistolen och jag tänkte: Nu är goda råd dyra! Han försökte avfyra ännu ett skott, men då gick jag till angrepp och slog mot hans huvud.

Mannen tappade pistolen i hallen och Hedegaard försökte stänga ytterdörren. Mannen hade dock en fot i dörren, lyckades få upp dörren och ta upp pistolen.

När mannen åter försökte skjuta gick Hedegaard åter till angrepp och jagade mannen på flykten.

Hedegaard blev känd när han grundande den starkt islamfientliga danska föreningen Trykkefrihedsselskabet.

I Sverige har Hedegaard mest varit känd för att han följde med den omstridde konstnären Lars Vilks på dennes föreläsningsturné i USA som arrangerades av amerikanska islamfientliga organisationer.

Kort efter att det blev känt att Hedegaard var det tilltänkta mordoffret kom fördömanden från alla håll. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kallade attentatsförsöket "en avskyvärd handling". Liknande uttalanden kom från övriga politiska partier.

 TT