Krav på ändrade skatteregler för fåmansbolag

1:32 min

Oppositionen kräver nu att regeringen ser över skattereglerna för fåmansbolag. Orsaken är uppgifterna om att så många som en fjärdedel av alla nystartade fåmansbolag enbart används för skatteplanering. Det hotar en generös skattepolitik gentemot företagare, säger vice ordförande i riksdagens skatteutskott, socialdemokraten Leif Jakobsson.

– 3:12-reglerna ska vara generösa och bra för att främja företagsamhet och se till att det blir fler anställda. Men en bieffekt av de förändringar regeringen har gjort är att det också skapats ett kryphål och det är direkt otillständigt, säger han.

Kryphålet är den förenkling som infördes 2006 och gjorde skattereglerna för fåmansbolag mer generösa. Sedan dess har utdelningarna också ökat. 

Siffror från Skatteverket visar att fåmansbolag förra året delade ut nästan 52 miljarder kronor, en fördubbling på fem år.

En rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, visar också att en fjärdedel av alla nystartade fåmansbolag mellan 2006 och 2009 enbart ägnar sig åt skatteplanering.

Utvecklingen bekymrar Jacob Johnson, vänsterpartist och ledamot i skatteutskottet.

– De behöver utvärderas, för det har kommit fram uppgifter om att de i stor utsträckning används till ren skatteplanering. Då tror jag att det är dags att efter sex-sju år med de här reglerna göra en rejäl översyn, säger Jacob Johnson.

Målet med 3:12-reglerna är att underlätta för ägare till fåmansbolag att få loss kapital till investeringar. Därför får de ta ut delar av bolagets utdelning till en lägre skatt än om de tar ut lön. För att fullfölja den tanken har socialdemokraten Leif Jakobsson ett konkret förslag.

– En väldigt enkel sak man skulle kunna göra är att se till att det bara gäller företag som överhuvudtaget har någon verksamhet. Många av de företag som använder reglerna för skatteplanering, bedriver ju ingen verksamhet, säger han.