Tysk utbildningsminister mister doktorstitel

1:56 min

En av den tyska förbundskanslern Angela Merkels politiskt närmaste personer, den tyska utbildningsministern Anette Schavan har hamnat i stora problem. I går kväll konstaterades att hon fuskat med sin doktorsavhandling och hon blir därför av med sin doktorstitel.

I början av det tyska valåret frågar sig nu Tyskland om Merkel måste sparka en av sina mest omtyckta ministrar.

Debatten i Tyskland om utbildningsminister Annette Schavanns politiska framtid startade direkt i går kväll efter att beskedet kom om att hon ansetts ha fuskat så mycket med sin doktorsavhandling från 1980 att hon nu blir av med sin doktorstitel.

De båda unga tyskarna Nicklas Hellermann och Marie Seger har ungefär samma uppfattning, när inte ens utbildningsminister håller sig till de akademiska standarder som hon ska vara en förebild för blir det svår för henne att behålla jobbet.

Kristdemokraten Schavan, utbildningsminister i Angela Merkels regering, är den andra ministern på två år som blir som nu blir av med sin akademiska doktorstitel. Våren 2011 tvingades den dåvarande försvarsministern Karl Theodor zu Guttenberg att avgå av det skälet.

Det hela är förstås en stor politisk pinsamhet för förbundskanslern och fallet Schavan kommer nu dessutom i början av det stora valåret. Schavan är också en av Merkels politiskt närmast förtrogna och Merkel har hittills sagt sig ha fullt förtroende för Schavan.

En doktorstitel i Tyskland är något som spelar stor roll för framgång och respekt i det tyska samhället. Schavan skrev sin avhandling vid universitet i Düsseldorf och efter att anklagelser om fusk dök upp på internet i våras genomförde universitetet en utredning av hennes arbete.

Utredningen visade alltså att hon till exempel slarvat så mycket med citatreglerna att avhandlingen inte längre är godkänd.

Annette Schavan kommer dock överklaga beslutet, men under tiden kommer kraven på hennes avgång från oppositionen, som började redan igår kväll, vara högljudda.

– Det är synd att så många politiker uppenbarligen inte klarar av att skriva sina arbeten enligt reglerna, säger Berlinstudenten Marie Seger.