Jokkmokk Winter Conference

Konferens med fokus på klimatförändringar

2:25 min

Överallt i världen stiger temperaturen på grund av klimatförändringen. Därför anordnar Jokkmokks kommun en miljökonferens för ungdomar. Klimatförändringar och den ökade efterfrågan av metaller var ämnen som var i fokus på Jokkmokk Winter Conference igår. 

Shora Esmailian, var en av föreläsarna. Hon är författare och journalist och har skrivit en bok om klimatflyktingar i Pakistan, Egypten och Kenya. Hon menar att vi i Arktis kan dra lärdom av situationen i mellanöstern, Asien och Afrika.

- Vi kan lära oss att människor som är beroende av marken, djuren eller fisket, är de som drabbas först och värst av klimatförändringarna.

Ulla Hedenberg Wikström från ideella föreningen Auroras ring, var också inbjuden till konferensen.

- Laila Spik har bjudit in ett råd av 13 stycken Ursprungs Grandmothers till sommaren.  Det är därför att de är väldigt oroliga över situationen i världen. De tycker att vi ska ta tillvara på den kunskap som finns när det gäller ursprungsfolkens och kvinnors sätt att se på livet.

Kristina Sehlin MacNeil, är doktorand på centrum för samisk forskning, vid Umeå Universitet och hon föreläste om vikten av urfolkens kunskap, som resurs.

- Det viktigaste tycker jag är att vi på ett globalt plan ska lyfta urfolkskunskap som något väldigt värdefullt och viktigt. Även att vi tillsammans ska hitta en mer givande och tagande inställning till hur vi tar hand om vår planet. Jag tror att urfolks kunskap är väldigt viktigt i den processen. 

Mats Berg, från Girjas sameby föreläste om gruvexploateringen inom Girjas och Leavas samebyar:

-  Jag har redogjort om vad som håller på att hända och försökt ställa några frågor till publiken. Om det är en rimlig väg att gå? Ska vi exploatera alla våra naturresurser. Vad är priset på ett urfolk? Ska vi finnas kvar i framtiden eller inte?, säger Mats Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio