Nytt vinstrekord för svenska storbanker

3:35 min

Nu när alla fyra affärsbankerna har redovisat hur det gick 2012 kan man konstatera att det blev nytt vinstrekord och rejäla utdelningar till aktieägarna. Trots kris i ekonomin blev det alltså ett toppenår och Nordeas vd Christian Clausen funderar på ordet kris.

– Nu kan man ju inte precis säga att det har varit krisår i Sverige. Det har varit kris i Europa men de nordiska länderna har gått bra, säger Christian Clausen.

Ingen ekonomisk kris i Norden alltså. Den samlade vinsten för 2012 blev 81,3 miljarder kronor, och därmed överträffas nivån från 2011 då vinsten blev 79,1 miljarder.

Nordea är överlägset störst och står för över 40 procent av den samlade vinsten.

Bankerna tjänar bra på räntenettot, alltså skillnaden mellan inlånings- och utlåningsräntan. Det är ju själva grunden för all bankverksamhet. Och låntagarnas lånelust gav ett rejält tillskott till kassan.

Sista kvartalet blev räntenettot 28,5 miljarder kronor och multiplicerat med 4, vilket är rimligt, hamnar siffran på över 100 miljarder kronor. Även här är Nordea störst.

Utdelningarna till aktieägarna föreslås bli 35,3 miljarder, upp 10,3 miljarder, vilket ju slutgiltigt ska godkännas av bolagsstämman. Högst ökning av utdelningen har Swedbank, 75 procent, vilket vd Michael Wolf förklarar så här:

– Vi belönar inte aktieägarna utan det handlar om att ha en kapitalbas som både klarar externa chocker och svårare ekonomi, men som också gör att vi kan hjälpa våra kunder om de vill låna mer pengar.

Handelsbanken som kom i dag med sitt resultat är lönsammast. Alla fyra klarar kapitaltäckningskraven, vilket har mildrat tonläget en aning från regeringshåll.

Banken SEB:s vd Annika Falkengren:

– Jag tror att alla är nöjda med att bankerna trots allt är starka och det är ju viktigt för hela ekonomin att bankerna är starka. Det är ju bara att titta i Europa vilka helt andra problem politikerna har.

Men att trycket är kvar, i alla fall i retoriken, visar uttalandet från finansminister Anders Borg:

– Sedan kan vi ha andra synpunkter. Jag tror att vi till exempel kommer att ha en diskussion om bonussystemet på Nordeas stämma. Där har vi uppfattningen att det är farligt med bonusar som driver upp kortsiktig spekulation.