"Plocka bort lagbrott som hot och hat på nätet"

6:55 min

Kränkningar och hot på nätet debatteras flitigt just nu, inte minst med anledning av att flera kvinnor som är journalister, bloggare och debattörer vittnar om detta i kvällens Uppdrag granskning på SVT. Problemet är inget nytt, säger Christian Gillinger, projektledare för sociala medier och interaktivitet på Sveriges Radio.

Det är väldigt viktigt att närvara, moderera och plocka bort olagliga hot och trakasserier bland nätkommentarerna, säger Christian Gillinger som har mångårig erfarenhet av moderering av kommentarer från lyssnare, läsare och nätanvändare.

– Det handlar om att plocka bort sådant som är ett lagbrott, sådant som är hat och som är hot framför allt. Problemet är när man hänger på ett kommentarsfält och sedan fortsätter man jobba i sin vardag, och så utser företagen och vi ingen som ska ta hand om det där, då blir det svårt för då ligger det ju kvar där, säger Christian Gillinger.

I kvällens Uppdrag Granskning handlar det även om en 21-årig unga kvinna som efter en kommentar på klädföretaget H&M:s Facebooksida fick se otaliga påhopp och hot via tusentals kommentarer som strömmade till. Kommentarer som legat kvar minst en månad utan att klädföretaget agerat.

Tillhandahållaren har ett uppsiktsansvar enligt rådande lagstiftning, men vem som är tillhandahållaren i det här fallet, Facebook eller H&M, är inte helt lätt att svara på, säger Christian Gillinger.

– Den juridiska sidan här är inte glasklar, men den moraliska sidan är att om jag öppnar en Facebook-sida som representant för ett program eller för ett företag så tar man ju på sig ett ansvar någonstans. Vi drar ju dit folk för att de ska prata med oss eller prata med varann om oss, och då måste vi ta ansvar för det, det tycker jag. Men det kanske är mer en moralisk fråga än en juridisk, säger Christian Gillinger.