EU:s stora budgetstrid skjuts fram

0:59 min

EU-toppmötet om unionens sjuåriga långtidsbudget som skulle hållas i eftermiddag i Bryssel, har skjutits fram till klockan 20.30. Anledningen är att det lagts ett kompromissförslag som man vill arbeta mer med.

Den största frågan har varit om budgeten ska minska eller inte, och enligt Ekots korrespondent i Bryssel, Jens Möller, verkar det som att den kommer att bli mindre.

– Angela Merkel, Fredrik Reinfeldt, David Cameron och flera andra EU-ledare kräver en minskad budget på längre sikt. De här länderna betalar in mer pengar i EU-avgift än de får tillbaka i EU-stöd, och har en starkare förhandlingsposition än de fattigare länderna, säger Jens Möller.

– Nyhetsbyrån AFP säger sig ha sett EU-ordförande Herman von Rompuys ännu hemliga budgetförslag, enligt det så hamnar EU:s betalningsåtaganden på knappt 957 miljarder euro för de kommande sju åren. Det är i så fall en minskning med 15 miljarder jämfört med det tidigare förslag som fanns på bordet, säger Jens Möller.

Om det blir mindre, vad kommer då att få stryka på foten?

– Bland annat flera saker som Sverige egentligen vill att EU ska göra. Det handlar framförallt om satsningar på forskning och utveckling, där EU-kommissionen har lagt ett ambitiöst förslag som nu kommer att skäras i ganska kraftigt, säger Jens Möller.

EU-mötet handlar om att komma överens om hur ungefär 1 000 miljarder euro ska fördelas under sju års tid. Tio av EU:s länder betalar mer än de får tillbaka, medan 17 länder får mer i bidrag än vad de betalar.

För de fattigaste länderna utgör budgetpengar från EU så mycket som drygt 2,5 procent av landets bruttonationalinkomst.

Motsättningarna är många, men Frankrikes krav på ett fortsatt högt bidrag till de franska bönderna är bland det som väger tyngst. För Sveriges del innebär senast lagda förslag att EU-avgiften stiger från 32 miljarder till 36 miljarder kronor om året.

Och för Sverige blir det svårt att få behålla dagens rabatt på EU-avgiften, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Min ambition är att vi ska kunna ha en substantiell rabatt, men jag har angivit hur avvikande den uppfattningen är jämfört med vad den stora majoriteten tycker, säger Fredrik Reinfeldt.

Ekot