Näthat: "Vi måste ta ett större moraliskt ansvar"

12 min

I gårdagens Uppdrag Granskning på SVT berättade kvinnliga journalister, krönikörer och bloggare, men även en icke-offentlig kvinna om hoten och haten de möter på internet. En som blivit utsatt är Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, och hon tycker att bolag och mediehus måste ta ett större moraliskt ansvar för vilka kommentarer man släpper igenom.

Beskrivningar av hur kvinnor ska våldtas och mördas och nedsättande beskrivningar av deras utseende har blivit vanliga i kvinnornas mejlkorgar och på kommentarsfälten.

– Det stora temat är våldtäkt och det andra temat är utseendet, säger en av dem som var med i gårdagens program, Ann-Charlotte Marteus, ledarskribent på Expressen.

Vilka ämnen är det som triggar igång det här?

– Det är tre ämnen: Invandring, feminism och även klimatfrågor. Jag tror att det har att göra med att det är män som inte vill anpassa sig till någon annan - till kvinnor, till andra kulturer eller till planetens behov. De blir väldigt frustrerade när de upplever sig som maktlösa.

Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, som levt med hatiska mail och kommentarer och med hot, berättar att de som hatar inte längre mailar henne, men de går på hennes familj i hemlighet, genom att till exempel kontakta barn- och ungdomsnämnden i hennes område för att säga att de vet att hon är svårt psykiskt sjuk.

– Hoten är värst. I egenskap av opinionsbildare måste jag få stå ut med hat, men hot är något helt annat.

Nytillträdda jämställdhetsministern Maria Arnholm (FP) säger att det svenska samhället på många sätt väldigt jämställt, men att anmälningar som inte tas på allvar och hatiska inlägg som de som fanns på H&M:s Facebooksida är ett uttryck för att det är lång väg kvar att gå.

– Jag tror att man kan göra mycket genom att prata tillsammans, men också genom att ta ansvar för politikens områden: Fungerar lagstiftningen som den ska, är det möjligt att lagföra det här på det vis som det borde göra, sådana frågor ska vi självklart ägna oss åt.

– Kvinnohatet är gammalt, det har alltid funnits. Det är kanalen som är ny och det är viktigt att vi alla engagerar oss för att kvinnor ska ha åsikter. Demokratin kräver att man ska kunna yttra sina åsikter, säger Maria Arnholm.

Åsa Linderborg pekar på att ansvaret inte ligger på lagstiftarna, utan att alla måste ta ett större ansvar, både stora bolag som Facebook, Google och Instagram, men även mediehus.

– Vi har ett ansvar för vilken typ av kommentarer vi släpper igenom. Vi måste rensa och ta ett större moraliskt ansvar helt enkelt.

P1-Morgon och Ekot