arbetsvillkor på Försäkringskassan

"Hot sker varje dag"

1:25 min

"Får jag inte mina pengar vad ska jag då leva på, då kan jag lika gärna dö".  Hot om självmord är vardagsmat för anställda på Försäkringskassan.

Så här beskriver en anställd hur det är att få ta emot ett hot:

"Det de har sagt till mig är att de ska gå till media om de inte får nån ersättning. Sådan samtal är aldrig trevliga, men jag har inte tagit det personligt. Jag har gått till närmaste chef och sagt till vad som har hänt.  Ibland har jag tänkt att de kan ju söka upp mig och komma hem till mig och terra mig, det är ju det värsta som kan hända. "

Förra året var det 930 hot, det jämfört med 250 2008, enligt siffror från Försäkringskassan som P3 Nyheter tagit del av.

– Våra medarbetare är en utsatt yrkesgrupp, säger Torgny Collin, säkerhetschef för Försäkringskassan.

Hoten sker i samband med beslut som påverkar människors ekonomi negativt, enligt facket ST. På facket ST ser de en tydlig orsak till ökningen.

– Förändringen skedde 2008 när regeringen gjorde om sjukförsäkringen. Sedan har det här eskalerat, säger Christina Eklöf, ordförande för fackförbundet ST sektion 11 och tidigare huvudskyddsombud.

Att hoten ökat är en fråga för regeringen tycker facket.
– Hur kommer det sig att vi hamnat här att människor tar till det här. Och då är det en mer politisk fråga: vad är det för stöd människor ska ha när de blir sjuka? säger Christina Eklöf.