"Vill få till ett demokratiskt samtal som fungerar"

I går berättade flera kvinnliga journalister, bloggare och debattörer i SVT:s Uppdrag Granskning om kränkningar, hot och hat som de möter på nätet. En av dem som blivit utsatt är Åsa Linderborg, och hon efterlyser ett större moraliskt ansvar hos företag och mediehus när det gäller vilka kommentarer man släpper igenom.

– Vi har ett ansvar för vilken typ av kommentarer vi släpper igenom. Vi måste rensa och ta ett större moraliskt ansvar helt enkelt, sa Åsa Linderborg i P1-Morgon.

Och hon får medhåll från flera journalister som menar att det finns anledning till självrannsakan. Christian Gillinger, projektledare för digitala medier på Sveriges Radio säger att journalister generellt sett inte har tagit hand om kommentarsfälten.

– Vi har lämnat kommentarsfälten och inte haft någon plan för hur vi ska fortsätta med dem. Man måste skapa ett bra samtalsklimat, annars drar man till sig nättroll och ingen normal människa vill gå in och kommentera och riskera att bli hatad och hotad.

Mattias Pehrsson, chef på sydsvenskan.se, instämmer:

– Branschen har varit jättekass, ansvarslös, säger Mattias Pehrsson.

Branschen försöker att komma åt problemen med kommentarsfält som spårar ur på olika sätt. Bland annat kräver flera mediehus numera att man ska vara inloggad för att kommentera.

På Aftonbladet till exempel måste man vara inloggad på Facebook för att kunna kommentera och på Svenska Dagbladets nätsajt har man systemet Disqus, som också kräver inloggning för kommentarer. Dessutom uppmanar man reportrarna att delta i kommentarsfältet och så har man byggt om systemet så att man kan skriva max tre kommentarer per person och artikel.

– På detta sätt slipper vi en del av de långa trådar som uppstår mellan två personer som diskuterar, skriver Fredric Karén, chef för svd.se i ett mail till Ekot.

I en enkät som föreningen Publicistklubben har låtit göra berättar nio redaktioner om vilka policys de har för sina kommentarsfält. Gemensamt för alla är att de har problem med kommentarer kring minoriteter som går över styr, de flesta saknar policys för påhopp på medarbetare och att tonen i kommentarsfälten blir lugnare när redaktionen är med och deltar i samtalet.

– Vi vet att det fungerar bra när vi är närvarande i kommentarsfälten, och dåligt när vi inte är det, säger Mattias Pehrsson på Sydsvenskan.

– Nu har vi kommentarer på färre nyheter, och vi involverar fler människor på redaktionen.

Av de nio redaktioner som Publicistklubben har pratat med tycker de flesta att kommentarsfälten på det stora hela fungerar bra, och tillför ett mervärde för läsarna, men att de ska stängas ner om påhoppen blir för många, snarare än att man går in och ta bort kommentarer.

På Sveriges Radio sitter Christian Gillinger, projektledare för digitala medier, just nu och lägger sista handen vid en handbok, som ska guida de olika programmen och redaktionerna i hur man ska hantera kommentarer och närvaron i sociala medier. Dessutom kommer redaktionschefer att utbildas på området.

– Vi vill höja prioriteringen för detta, så att vi kan få till ett demokratiskt samtal som fungerar, säger Christian Gillinger.

Fotnot: De redaktioner som Publicistklubben har pratat med är: SVT, Sveriges Radio, Arbetaren, Aftonbladet, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet, Nyheter 24, allehanda.se (som webbpublicerar för Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks allehanda) och ICA-kuriren.