Minskningar av budgeten att vänta på toppmöte

1:32 min

Sent omsider kom toppmötet om EU:s långtidsbudget kom igång, flera timmar försenat. Enligt flera källor föreslår EU-ordföranden Herman van Rompuy en sjuårig budget på totalt runt 960 miljarder euro. Det är en ganska bra nivå, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Ja, det är ju en väsentligt lägre siffra än utgångspunkten, som låg ungefär 100 miljarder ovanför det. Det är bra!

Sverige är ett av de länder som betalar mest till EU:s budget, räknat per invånare. Statsministern slåss Bryssel för en sänkt totalnivå, eftersom det innebär att Sverige sparar pengar. Men det kommer bli en höjd svensk avgift till EU, och därför försöker nu Fredrik Reinfeldt försvara så mycket som möjligt av Sveriges budgetrabatt.

– För att bättre balansera den svenska positionen behövs en substantiell rabatt. I förslaget, som än så länge ligger, tas nästan hela svenska budgetrabatten bort, och det kommer jag argumentera mot, sa Reinfeldt på väg in till toppmötet.

Toppmötet var tänkt att formellt börja klockan tre på eftermiddagen, men starten sköts upp flera gånger på grund av att EU-ordförande Herman van Rompuy försökte förankra sitt förslag, framför allt bland de stora länderna; Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Brittiske premiärministern David Cameron är den som trycker på hårdast för ytterligare minskningar av totalbudgeten, och på väg in till mötet sa Cameron sig vara beredd att lägga in sitt veto om det inte blir ytterligare nedskärningar.

Franske presidenten Francois Hollande hotade å sin sida med veto om budgeten innehåller kraftiga minskningar av bland annat EU:s jordbruksstöd.