Pensionsmyndigheten varnar för telefonförsäljare

2:59 min

Samtidigt som de orangefärgade pensionskuverten börjar trilla ner i brevlådorna varnar Pensionsmyndigheten för att många telefonförsäljare tar tillfället i akt och försöker sälja rådgivning och förvaltning av premiepensionen. Något som inte sällan är en dålig affär för den som känner sig osäker på vad som faktiskt gäller.

Mymmel Blomberg i Halmstad fick kämpa i ett års tid med att bli av med ett erbjudande hon fått över telefon:

– Jag blev inte tillfrågad om jag ville fortsätta ha det här, och jag hade dessutom sagt att jag inte ville ha det något mera. Då frågade jag om varför jag inte var tillfrågad, nej då skulle jag ha hört mig själv och sagt upp det här.

Mymmel Blomberg, fotograf och med egen firma i Halmstad, blev uppringd om erbjuden rådgivnings- och förvaltningstjänster för sin premiepension, något hon inte var intresserad av, men där hon gick med på att få information hem. Därmed hade hon gått med på att snabbt ta kontakt igen om hon inte ville ha den faktiska tjänsten, och det samtalet kom en dag för sent. Fakturan på drygt 600 var ett faktum.

Informationen var oklar och hon är också väldigt osäker när det gäller just ekonomi och pensionsfrågor, säger hon.

– När någon hör av sig, för mig är det jätteluddigt, och jag tänker är det något jag inte klarar mig utan? Det framgår ju inte om det är något jag verkligen behöver, för det är klart de försöker få mig och tro att det här är något jag måste ha. Jag har känt mig väldigt lurad.

Efter närmare ett år med inkassokrav, hjälp av kommunens konsumentrådgivare och anmälan till Konsumentverket blev hon till slut av med fakturorna.

Samtalen till Pensionsmyndigheten om just den här typen av erbjudna tjänster är många så här års när de orangefärgade kuverten delas ut till pensionssparare, säger Thomas Norling, chefsjurist på myndigheten.

– Här har vi en bransch som ganska mycket utnyttjar att pensionärerna och pensionsspararna befinner sig i ett underläge informationsmässigt. Många vet inte vad de egentligen ingår för avtal och vilka risker och kostnader som är förknippade med dem. Den typen av problem ser vi lite för ofta i vår kundservice och jag skulle avråda alla som inte begriper vad de ger sig in på att teckna sådana avtal.

Ungefär 4 000 samtal till myndigheten förra året rörde just den här typen av rådgivningstjänster och närmare 350 var specifika klagomål på dem. Enligt Thomas Norling är det inte alla rådgivare och förvaltare som gör ett dåligt jobb, men det finns för många exempel där informationen är ofullständig i en rätt aggressiv marknadsföring, tycker han.

– Det har hänt flera gånger nu, och det gäller flera företag, att man informerar om de här tjänsterna på ett sätt som gör att vi förväxlas med de här företagen. Kunderna tror att företagen säljer tjänsterna på vårt uppdrag och det är inte sant. Vi har inget samarbete med något av de här företagen och vi har inte sålt vårt kundregister, som något företag har påstått.

Problemet är känt, och ett lagförslag ligger nu hos justitiedepartementet om att det måste krävas skriftlig bekräftelse från en uppringd kund för att någon annan ska kunna ta hand om den lilla delen av det allmänna pensionssystemet som premiepensionen utgör.

Det hade Mymmel Blomberg gärna hade sett.

– Att man kräver ett skriftligt godkännande av att jag är intresserad av den här tjänsten, det tycker jag är helt självklart.