Syriska rebeller bygger upp nytt samhälle

2:17 min

Våldsamma strider pågår vid den syriska huvudstaden Damaskus. Men i de delar av Syrien där oppositionen har kontroll försöker rebellerna bygga upp nya samhällsstrukturer, som ersätter de gamla. Ekot har besökt polisstationen i staden Azaz i norra Syrien.

Muhammed Amin bläddrar i en stor bok. Det är brottsregistret för staden Azaz. Det är samma register som användes av den syriska regimen här i Aleppo-provinsen, men rebellerna har ändrat namnet.

– Vi kallar det Nya Syrien, vi säger ”polismyndigheten i det befriade Aleppo-området" och polisstationen i "fria Azaz", förklarar Muhammed Amin.

Poliser som lämnade sina jobb i samband med upproret har börjat arbeta igen, men de har ännu inte fått några uniformer. De utreder brott som stöld, plundring och trakasserier av kvinnor.

Bredvid kontoret ligger fängelsecellerna. Bakom en stor gallergrind finns just nu två fångar, dömda för stöld.

På väg genom Azaz passerar vi raserade hus. Staden har bombats upprepade gånger och hårda strider pågår i Aleppo några mil bort.

Men här i Azaz försöker ett nybildat råd börja bygga upp civilsamhället. Till exempel organiserar de brödutdelning, men ett långsiktigt mål är att kunna öppna skolorna igen.

Tidigare har rebellgrupper gripit och kidnappat personer i området, men nu har en grupp advokater bildat en domstol för att fylla det juridiska vakuum som uppstått.

– Som advokat i det gamla systemet var det omöjligt att inte behöva betala mutor, berättar Jameel Othman, som nu är en av domarna.

– Den som betalade mest vann i domstolen. Men nu hoppas vi att det här nya rådet ska kunna döma rättvist och utan mutor.

Vi sitter och pratar i ett kallt kontor, utan elektricitet och vatten och där alla är beredda på ännu ett flyganfall.

Just nu hanterar polisen och domstolen mest småbrott, men jag undrar hur den lokala domstolen ser på ödet för Syriens president Bashar al-Assad om rebellerna får tag på honom.

– Vi vill inte att han dödas. Vi vill att han döms i en rättvis rättegång, säger Jameel Othman.

Men när jag invänder att rebellerna i Libyen sa samma sak innan de fick fatt i Gaddaffi svarar han att en ny nation måste bygga på rättvisa.