Socialtjänsten Härjedalen

Örjan miste a-kassan när kommunen skötte hans ekonomi

1:38 min

Under en period lät Örjan Andersson socialtjänsten i Härjedalen hantera hans ekonomi. Det resulterade i att han blev utslängd från a-kassan när kommunen inte betalade en räkning.

Kommunen säger att de aldrig fått räkningen av Örjan men han säger sig ha kontaktat dem flera gånger när påminnelserna började komma. Konsekvenser för Örjan blev stora. Hans a-kassa kastade ut honom och när han sedan ansökte och fick gå med igen, hade ersättningen sjunkit från 9 600 kronor i månaden till 3 800.

På Härjedalens kommun skriver man att det är oklart varför det inte blev någon inbetalning till facket, Kommunal, den aktuella tiden. De skriver också att de väntade på att få en faktura av Örjan men att det inte kom någon.

Örjan Andersson säger att han nu har svårt att klara sig ekonomiskt. Och ironiskt nog är det kommunen som får stå för kostnaden.

– Jag klarar mig inte på det, så nu måste jag få bistånd från kommunen för att klara mig.

På socialtjänsten i Härjedalen vill man inte prata om ärendet.

– Jag kommer inte kommentera i det enskilda fallet. Vi vill inte gå ut i media och kommentera enskilda ärenden. Vi måste ha möjlighet att förfoga över vårt material och bedömma vad som är lämpligt, säger Lars Göran Fredriksson på socialtjänsten.

* Men hela meningen med fullmakt är ju att ni är befriade från tystnadsplikten och kan svara på frågor i det här ärendet?

– Men vi vill inte det, säger Lars Göran Fredriksson.