Blekinge

Polisen om näthat: "Vi kör fast redan i dörren"

6:04 min

De hot som görs via sociala medier är svåra att komma åt eftersom företagen ofta finns i USA. Men i Sverige har det skett en förändring, berättar polisen Björn Andersson. 

Näthat är ett av de brott som ökar allra mest i Sverige. Justitieminister Beatrice Ask menar att lagen är föråldrad och behöver skärpas.

Polisen Björn Andersson, som jobbar med brott på internet, säger att det finns mycket som förhindrar utredning av exempelvis hot som görs via sociala medier och de flesta sådana ägs av utländska företag. 

– Svensk rätt har alltså ingen verkan utan prövas enligt amerikansk lagstiftning. Då räcker det inte med till exempel olaga hot för att man ska börja efterforska vem som ligger bakom det. Vi kör fast redan i dörren, säger han.

Finns chans till utredning
Om det handlar om ett regelrätt dödshot så kan det finnas en chans till utredning, men ”mildare” hot är svårt att komma åt via utländska företag. 

Inom svensk rätt har det däremot skett en förändring på senare tid. Till för ett år sedan skulle hoten eller påhoppen bedömas som så grova att de kunde leda till hårdare straff än böter, alltså fängelse, för att man skulle utreda dem.

– Efter mycket kämpande har vi fått förändring, så har vi nu fått rätt att spåra på svenskt territorium även när det gäller brott som inte behöver leda till mer än böter, säger Björn Andersson.

I går intervjuade vi politikern Elina Gustafsson som varit utsatt för stora mängder hot och hat på nätet: