borås

Han cyklade från Indien till Borås för kärleken – Nu blir deras berättelse en bok

20 min

1977 cyklade PK Mahanandia från New Delhi till Borås för att återförenas med sitt livs kärlek Lotta von Schedvin. Nu har kärlekshistorien mellan kastlöse PK Mahanandia och adliga Lotta von Schedvin blivit bok.

– Boken har kommit, varsågod och titta!

PK Mahanandia föddes som kastlös i Indien vilket inneburit att han blivit diskriminerad ända sedan han var barn. Trots att det i Indien är förbjudet att diskriminera enligt kast förekommer det än idag.

– Kossorna gick i tempelområdet och åt gräs men så fort jag kom, jag fick inte komma, så de kastade stenar. Man tyckte det var hemskt, jag är mindre värd än ett djur tänkte man.

När PK blev äldre lyckades han få ett stipendium och flyttade till New Delhi för att studera konst, där mötte han Lotta genom tecknandet.

– Det var meningen, du vet, det var som en magnet. Vi blev som dragna mot varandra, så man följde bara.

När Lotta varit tillbaka i Sverige i ett år blev saknaden för stor. En envis PK satte sig på cykeln och tog sig från New Delhi till Borås.

– Jag ska ta mig dit, tar det 22 månader så gör det det. Dör jag så dör jag, eller så går jag framåt tänkte jag.

PK och Lotta säger att de inte alltid förstår varför de får så mycket uppmärksamhet, men att de är glada om folk påverkas av deras historia.

– Ja, nu kan man väl se nu när det kommer ut i bokform, då kommer det ju mycket från PKs barndom, många kan ju känna igen sig kanske lite i det här utanförskapet. Sen är det mycket polariteter som vi har nämnt innan att det är öst och väst, det är ljust och mörkt, det är kastlös och adlig, det är polariteter hela tiden. Ändå hittar vi en beröring bakom detta, och det är väl det som känns som att det är viktigt att det kommer fram.