Hästkött i lasagne kan komma från Rumänien

Nötköttet i Findus lasagne var egentligen hästkött från ett rumänskt slakteri, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Livsmedelskedjorna återkallar nu mängder av lasagne i flera länder.

– Det här skadar förtroendet för branschen, säger Jan Bertoft från Sveriges Konsumenter.

I Storbritannien har bland annat miljoner hamburgare återkallats av stora kedjor som Burger King sedan analyser visat att nötköttet var hästkött.

Findus lät därför testa prover i ett tyskt laboratorium och på fredagen kom svaret — rikligt med häst-dna.

– Vi har identifierat underleverantören och sett till att den aldrig levererar till oss igen, säger Henrik Nyberg, Findus produktionsdirektör.

Findus kallade även tillbaka produkter från England och Frankrike. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP kommer hästköttet från ett rumänskt slakteri, via ett franskt kötthanteringsföretag till den luxemburgska producenten Comigel.

Efter Findus larm drog även de stora kedjorna Ica, Coop och Axfood in olika typer av fryst lasagne, då produkterna kommer från samma leverantör. Enligt Ica är det inte bekräftat att det rör sig om hästkött.

I Sverige görs kontroller av kött, men bara för till exempel bakterier och mediciner. Vilket kött produkten innehåller kontrolleras inte rutinmässigt, enligt Wolfgang Heger, veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

– Men det finns inga hälsorisker i sig med att äta hästkött om den kommer från ett kontrollerat slakteri. Däremot bryter företagen mot lagen när de säljer nötkött som visar sig vara något annat, säger han.

I höstas avslöjades att färgad fläskfilé såldes som oxfilé. Det är på ett vis värre när fusket gäller lasagne, enligt Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter.

– När det gäller helt kött har man i alla fall vissa möjligheter att känna igen det på struktur och färg, men i en beredd produkt är det svårt. Man undrar hur mycket mer kött det fuskas med, säger han.

De nordiska länderna anses vara bland de minst hästätande i världen. Köttbranschen angav 0,3 kg per person och år för några år sedan, en bråkdel av fläsk- och nötköttskonsumtionen.

– Hästen var ju förr väldigt närstående oss, närmare än kon, och fick likt hunden ett namn. Det kan förklara varför vi känner lite tabu mot hästkött, säger Åke Daun, professor emeritus i etnologi.

TT