Ett tack till de som för språket vidare

Under sin konsert ikväll på Jokkmokks marknad släpper Simon Marainen och hans band Ara sin nya skiva  Vuoste Virdái – Motströms.

Simon berättar att den nya skivan bara är tryckt i 200 exemplar, för att de ska kännas speciella. Fodralet till skivorna är sydda i skinn och på baksidan är de alla numrerade upp till 200.

- då det är lite speciellt det är ett sätt att ge något till baka till vår samiska publik, vi visar att vi är ett samiskt band och att Sápmi är vår hemmaplan, säger Simon Marainen.

Tanken med skivan, Vuoste Virdái är tacka alla föräldrar, alla som kan samiska, att man lär sina barn samiska, de som på något sätt gått mot strömmen. Simon Marainen tycker att man idag hör väldigt mycket av folk som tappat språket och hur jobbigt de har haft det.

- Jag tycker att det aldrig riktas något tack mot de som gick och går mot strömmen och lär sina barn med den här skivan är det ett stort tack till dem och på inget sätt, man förstår ju hur historien hur det varit i sve mot samerna, allt förtryck och så vidare, det är inget att man överser dem, man förstår ju, säger Simon Marainen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio