SD: Vi måste tvinga fram ett samarbete

1:19 min

Sverigedemokraterna hoppas på att kunna bli så stora att de kan tvinga sig till inflytande efter nästa val, även om andra partier kan tänka sig att samarbeta över blockgränsen.

Det sade partiledare Jimmie Åkesson när han i dag talade inför ett hundratal partivänner i riksdagens andrakammarsal i samband med partiets 25-årsjubileium.

– Vårt främsta sätt att kunna få politiskt inflytande på kort sikt är att vi tvingar oss till det genom att bli så stora att de andra inte kan ignorera oss. I en sådan position blir det väldigt svårt för Fredrik Reinfeldt att stå på valnatten 2014 och säga att han samarbetar med Miljöpartiet för det spelar liksom ingen roll, han har ändå inte majoritet, sa Jimmie Åkesson i talet.

Stämningen var god bland de församlade sverigedemokraterna. Aldrig tidigare har partiet haft så höga opinionssiffror, just nu runt 9 procent. Och trots de andra partiernas motvilja hyste ändå Åkesson hopp om framtida samtal med dem och lutade sig mot en undersökning som visar att 40 procent av alla väljare vill att de andra partierna ska ha en dialog med Sverigedemokraterna.

Men samtidigt är Sverigedemokraterna ett parti med stora problem att rekrytera kandidater och ett parti som många ogillar.

En undersökning från i somras visar att 87 procent av väljarna inte kan tänka sig att rösta på partiet, en utmaning är att nå också de väljarna sade Åkesson.

I valet nästa år tänker Sverigedemokraterna precis som i förra valet ha en gemensam valsedel i hela landet, i stället för att som de andra partierna, ha olika kandidater i olika delar av landet.

En gemensam lista gör det lättare för partiledningen att kontrollera kandidaterna, och tanken på en sådan lista får också stöd bland partimedlemmarna.

– Jag tycker vi har sett  vilka problem som uppstår i kommuner och i riksgruppen, och jag kan tänka mig att de problemen blir större om inte partiet som helhet har möjlighet att bestämma hur riksdagsgruppen efter 2014 ska se ut, säger Åkesson.