Findus hästlasagne kan bli ett fall för polisen

1:13 min

Livsmedelsverket överväger att polisanmäla Findus och andra företag, som felaktigt påstått att fryst mat innehållit 100 procent nötkött, men där det senare visat sig vara uppblandat med hästkött.

– När ett företag har felaktig märkning, och inte bara felaktig utan faktiskt en väldigt vilseledande märkning, är den normala gången att man tittar på det och lämnar det till åtal och polisanmäler. Vi vet ju inte om det bara är Findus som är aktuellt. Det kan vara flera företag som är aktuella, säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel, som är enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning.

I morgon förmiddag kommer Livsmedelsverket att samlas för att gå igenom läget. Man tittar på vilka företag som dragit tillbaka produkter på grund av misstankar om att de innehåller hästkött, och överväger om några av företagen ska polisanmälas.

Dessutom kommer man att ta kontakt med kommunerna för att försäkra sig om att de kontrollerar att dessa produkter inte längre finns i butikerna och eventuellt tar prover på andra frysta rätter med köttfärs.

I Storbritannien och Frankrike rör det sig inte bara om hästkött i lasagne utan även annan fryst, färdiglagad mat.

Livsmedelsverket kommer att samarbeta med ansvariga myndigheter i andra berörda länder säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel.

– Det kan bli aktuellt. I den här affären som var under hösten, när det gällde oxfilén, hade vi kontakt med myndigheterna i de länderna. Sådana kontakter tas alltid, säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel på Livsmedelsverket.