Sebastien Ogier vann Svenska Rallyt 2013

1:34 min

Fransmannen Sebastien Ogier blev den andra ickenordbo att vinna det svenska VM-rallyt. Jublande glad klev han upp på taket efter att ha kysst bilmärket på motorhuven. Ogier vann 10 av rallyts 22 sträckor och fick också med sig de extra tre bonuspoängen i VM genom att också vinna den sista Power Stagesträckan.

– Det här är en stor överraskning. Det känns otroligt bra. Jag finner inte orden", sa en sprudlande glad Sebastien Ogier.

Svenska Rallyt 2013 blev en kamp mellan två franska förare. Sebastien Ogier och Sebastien Loeb. Båda var tidigare fabriksförare i samma team men det här året kör de olika bilar och de var båda överlägsna alla andra förare i årets rally. Under rallyts sista dag så gjorde Loeb ett allvarligt försök att ta sig ikapp men han kom som närmast bara 20 sekunder ifrån sin landsman. På den näst sista sträckan i rallyt slog Loeb av lite på takten och sa själv att det var viktigare att komma i mål än att riskera något.

Bakom de två fransmännen kämpade två nordiska förare om tredjeplatsen. Norrmannen Mads Østberg, med svenske kartläsaren Jonas Andersson, jagades av finländaren Jari-Matti Latvala, som vann rallyt i fjol.

På den sju kilometer långa Kirkenærsträckan så prickade de båda exakt samma tid och inför den avslutande Power Stage-sträckan så var Østberg åtta sekunder före fyran Latvala.

När alla sträckor var körda så slutade Sebastien Loeb på en andraplats 41,8 sekunder efter landsmannen Sebastien Ogier.

Norrmannen Mads Østberg blev trea på sista sträckan och fick  med sig en VM-poäng och slutadade också trea totalt i rallyt 6,1 sekunder före finländaren Jari-Matti Latvala.